Dostupni linkovi

Prodi bolji u tv duelu


Prodi je, prema istraživanjima javnog mnjenja, bio neznatno bolji u jednoiposatnom sučeljavanju na prvom programu italijanske državne televizije "RAI". Berluskoni je, naravno, branio dosadašnju politiku svoje vlade i to pre svega ekonomsku. Prodi je postavljao pitanja o korupciji na šta Berluskoni, koji je zbog toga čak za vreme mandata morao da se pojavi na sudu, nije uspevao da pronađe dobar odgovor.

Od tema, dominirala je unutrašnja politika i to uglavnom ekonomska i poreska politika Italije - jedne od pet vodećih evropskih ekonomija. "Na slobodnom tržištu vlada ne može da učini više nego što smo mi uradili. Podsećam vas da čak ni u diktaturama nije uvek moguće kontrolisati cene", rekao je Berluskoni. Romano Prodi je optuživao rivala da je protraćio pet godina vladavine ni na šta i da čak nije uspevao da izađe na kraj sa trivijalnim problemima koje su ostale evropske zemlje rešile:

"Nije tačno da je i u ostalim evropskim zemljama bilo tako strašnih skokova cena kada su uveli evro. Nije tačno da su u toj problematici i ostali bili tako neefikasni kao Italija", rekao je Prodi.

Berluskoni koji je na početku kampanje sebe uporedio sa Hristom, odgovara da je njegova vlada sprovela više reformi nego sve prethodne vlade u italijanskoj istoriji. Sadašnji premijer odgovarao je i na žaoke izazivača o sukobu interesa budući da je istovremeno i predsednik Vlade i vlasnik nekoliko uticajnih medija. Spoljna politika, bila je tek sporedna tema u televizijskom sučeljavanju kandidata za budućeg premijera.

U završnom pozivu biračima Berluskoni je obećao slobodu i manje poreze, a rivalsku koaliciju je optužio da je vođena mentalitetom komunista koji jedino žele vlast zbog sebe samih. Prodi se u završnom pozivu biračima pre svega obratio mladima, obećavši da će stvoriti efikasnu državu. Emisiju je, prema istraživanjima, gledalo više od 16.000.000 ljudi. Više od 90% anketiranih je izjavilo da će glasati za one za koje je nameravalo i pre televizijskog duela, a tek 3% gledalaca je promenilo stav zahvaljujući emisiji.

Jutro nakon sučeljavanja, većina medija ističe da je u duelu bolji bio bivši predsednik Evropske komisije, ali, navode, ne bitno. Prodi je jednostavno bio šarmantniji. Berluskoni je uostalom početkom sedmice još jednom navukao na sebe bes javnosti kada je demonstrativno napustio jednu televizijsku emisiju jer nije bio zadovoljan pitanjima novinarke. Ovog puta, Berluskoni je prema italijanskoj štampi, delovao nervozno jer zbog strogih pravila: bilo je strogo određeno po dva i po minuta odgovora svakog kandidata, nije bilo dopušteno upadanje sagovorniku u reč. Berluskoni veruje da bi mu brzi odgovori, žustra debata i doskočice dali prednost pa ovakve statične, unapred određene diskusije naziva "muzejem voštanih figura".
Prodi, nasmejan, izjavljuje da je zadovoljan televizijskim duelom.
Sledeće sučeljavanje je 3. aprila.
XS
SM
MD
LG