Dostupni linkovi

Bez sveca nema ni škole


Đaci Osnovne škole “Jovan Dučić” u Šekovićima već treći dan bojkotuju nastavu. Nakon što su ikone Svetog Save uklonjene iz učionica, arhimandrit Benedikt, svjetovnog imena Jovan Ananić, pozvao je na službi djecu da ne pohađaju nastavu dok se ikone ne vrate. Direktor škole “Jovan Dučić” Diko Stjepanović je ogorčen i kaže da je otac Benedikt zloupotrijebio svoj crkveni položaj:

“Taj sveštenik je predvodnik, kolovođa da djeca ne dođu u školu, jer je rekao tamo vjernici pravi ne mogu ići, ne smiju roditelji poslati djecu, niti djeca otići dok se ne vrate ikone. Nema tu šta uticaja, to je naredba praktično. To je isto kad bih ja rekao zabranjujem djeco da idete u crkvu. To je sramno.”

Svoj poziv djeci i roditeljima da ne dozvole uklanjanje ikona Svetog Save iz škole, otac Benedikt uputio je zato što, kako kaže, Sveti Sava nije samo crkvena ličnost, već i prvi srpski prosvjetitetlj, učitelj i slava škole:

“Ako smo mogli Brozove slike da gledamo svo vrijeme mi, naša generacija, školovana djeca, zašto sad Sveti Sava ne može da bude, pogotovo što imamo desetak, maksimum, muslimanske djece kojima ništa ne smeta i koji su za to da bude Sveti Sava tu. Mi smo rekli nećemo ići u školu dok se Sveti Sava ne vrati.”

Pravilnik o kriterijima za školske nazive, simbole i organizaciju školskih manifestacija predviđa da vjerski simboli mogu biti smješteni jedino u učionici vjeronauke. U školama u kojima ne postoje kabineti vjeronauke, vjerski simboli se mogu koristiti u učionicama jedino tokom izvođenja vjeronauke. Pravilnik je donesen 2004., a njegova primjena trebala je početi 1. septembra prošle godine.

Arhimandrit Benedikt kaže da se ovaj pravilnik ne primjenjuje u svim školama i istovremeno za uklanjanje ikona optužuje direktora škole, nazivajući ga socijalistom:

“Umro je sada Milošević. On je zakleti socijalista. Svi su sada krivi, samo nisu oni krivi. A on je jedan od onih koji je čekao na prozora, jer je škola preko puta, i gledao koja djeca idu u crkvu, koja idu na pričešće i kažnjavo ih u ponedjeljak zato što su išli u crkvu. E, taj isti je čovjek sada direktor tu i htio bi da to vrati, da povampiri ono što se nikad vratiti neće.”

Direktor škole “Jovan Dučić” Diko Stjepanović:

“Uporno se želi proglasiti da sam ja nekakav srpski, da se nazovem, disident, dakle izdajica srpskog naroda jer sam to uradio.”

Provođenje kriterija za nazive i simbole škola u BiH, predviđenih Privremenim sporazumom o zadovoljavanju posebnih potreba i prava djece povratnika, nije na zadovoljavajućem nivou - istakli su nedavno predstavnici Odbora za koordinaciju provođenja Privremenog sporazuma. Cilj kriterija je uklanjanje neprimjerenih naziva i simbola, odnosno, stvaranje uslova za povećanje broja djece povratnika u školama širom BiH, a njihovo provođenje trebalo je biti završeno još krajem prošle školske godine. Ranko Savanović, kopredsjedavajući Odbora za koordinaciju provođenja Privremenog sporazuma:

“Mislim da je zaista trebalo da se uloži više napora na realizaciji tih kriterijuma, odnosno primjeni kriterijuma, ali, kao što vidimo, nešto se desilo, svi su kao očekivali da bi trebalo nešto da se rješava u nekoj drugoj školi, ali ne u njihovoj.”

Predstavnici Odbora navode neke primjere škola čiji nazivi i simboli nisu u skladu sa kriterijima. Tako se pominje i Osnovna škola “Mirsad Prnjavorac” u Vogošći, koja nosi naziv bivšeg nastavnika, učesnika proteklog rata u BiH.

U Odboru podsjećaju da je broj učenika povratnika od 2002. do 2005. u Federaciji BiH bio oko 80.000, a u RS-u oko 20.000, dok je broj zaposlenih nastavnika povratnika u Federaciji više od 4.500, a u RS-u oko 1.000. Mustafa Demir, kopredsjedavajući Odbora za koordinaciju provođenja Privremenog sporazuma:

“To su impoznatni rezultati i nećemo dozvoliti da zbog ovih još nekoliko, hajdemo reći uslovno ’sitnica’ ne bude Privremeni sporazum u potpunosti implementiran.”

Odbor će obilaziti škole do 21. marta, nakon čega bi trebalo da bude napravljen detaljan izvještaj o procesu provođenja kriterija. Izvještaj će biti dostavljen svim resornim ministarstvima, a kako najavljuju u Odboru, biće predložen i plan aktivnosti koji u slučajevima drastičnih primjera kršenja kriterija podrazumijeva i smjenu odgovornih.
XS
SM
MD
LG