Dostupni linkovi

Nema više zajedničkog izbora za Euroviziju


Iako je nakon sjednice Upravnog odbora Udruženja javnih radio i televizija Srbije i Crne Gore saopšteno da „No name“ neće 21. maja učestvovati na Pjesmi Eurovizije u Atini, da li će tako zaista i biti znaće se tek nakon arbritraže Eurosonga, koju će za ovaj slučaj zatražiti predstavnici Crne Gore. Urednik Montevizije Velibor Čović:

„Klasičnom zloupotrebom službenog položaja predsjednik Upravnog odbora Udruženja JRT-a gospodin Aleksandar Tijanić onemogućio je grupi 'No name' da nastupi na Eurosongu u Atini. Umjesto da štiti zakonitost i ugled Upravnog odbora i evrovizijski pravilnik Tijanić se opredijelio da razgrađuje Udruženje, instituciju koja je predstavljala i još predstavlja Radio- televiziju Crne Gore i RTS kod Eurovizije. Radio-televizija Crne Gore obavijestiće Euroviziju o ovom problemu i potražiti posredovanje. Žalosno bi bilo prihvatiti činjenicu da je 'No name' onemogućen da nastupi u Atini zbog peripetija za zelenim stolom kojim upravlja Aleksandar Tijanić.“

Iz grupe „No name“ koja je u subotu veče pobjedila u Beogradu na domaćem takmičenju za Europjesmu, poručuju da se neće tek tako predati. Portparol „No name“ Sabrija Vulić za naš program kaže:

„Kada je pričinjena nepravda, bilo bi jako ružno ostati skrštenih ruku. Ako smo, odnosno ako je grupa 'No name' već zvanično pobjednik izbora za pjesmu Eurovizije, ako je zvanično odlukom žirija izabrana da predstavlja Srbiju i Crnu Goru na takmičenju u Atini ne vidimo nijedan razlog zašto bi prestali na aktivnostima na tome da istrajemo na putu za Atinu.“

Organizator ovogodišnjeg Eurosong takmičenja Svantes Okselijus nije jutros odgovarao na telefonske pozive, a "Vijestima" je sinoć rekao da ishod odluke u JRT ne može da komentariše, jer je još nije dobio zvanično.

Na takmičenju Evropesma – Europjesma pobijedila je crnogorska grupa „No name“, ali je iz Beograda osporavana pobjeda zbog, kako se navodi, pristrasnog glasanja članova žirija iz Crne Gore. Iako je na sastanku Upravnog odbora Udruženja javnih radio televizija Srbije i Crne Gore konstatovano da nije bilo nijedne povrede pravilnika predstavnici Srbije odbili su da potvrde pobjedu „No name“ zbog, kako su naveli, povrede duha i etike nadmetanja za najbolju pjesmu. Crnogorska strana, na drugoj strani, nije prihvatila prijedlog Srbije da se održi novo takmičenje sa po pet najboljih pjesama iz Srbije i Crne Gore i da presude glasovi publike, odnosno SMS poruke.

Podsjetimo, crnogorski žiri je na glasanju za Pjesmu Eurovizije dao ukupno dvadeset glasova srpskim izvođačima, a srpski pedesetdva crnogorskim. Nakon što je proglašena pobjeda grupe „No name“ publika nije dozvolila pobjednicima da izvedu pjesmu, već su na scenu izašli „Flamingosi“ i dva puta uz opšte odobravanje publike izveli njihovu pjesmu koja je bila drugoplasirana. Ovim povodom oglasila se i Muzička asocijacija Crne Gore otvorenim pismom direktoru Radija i Televizije Srbije i predsjedniku UJRT-a Aleksandru Tijaniću, uz tvrdnju da je nekorektno kažnjavati grupu „No name“ nakon što je utvrđeno da nije bilo kršenja procedure prilikom glasanja i podsjećanja da u pravilima nigdje ne piše da na Euroviziju jedne godine ide predstavnik Srbije, a druge Crne Gore. Muzička asocijacija je, takođe, upozorila da bi eventualno neučešće u Atini ove godine kao posljedicu diskvalifikacije moglo da ima i četvorogodišnje odsustvo sa Eurosonga.
  • 16x9 Image

    Biljana Jovićević

    U novinarstvu je od 1998. godine. Radila tri godine na Radiju Crne Gore. Od septembra 2001. je izvještač iz Podgorice za RSE, a od jula 2009. je stalni član redakcije u Pragu.

XS
SM
MD
LG