Dostupni linkovi

Pretresena kuća funkcionera SDS-a


„Želja nam je da kada ode međunarodna zajednica iz Bosne i Hercegovine ostavimo policiju po standardima Evropske unije“, kazao je šef Misije Evropske policije u BiH general Vinćenco Kopola, nakon razgovora sa ministrom unutrašnjih poslova RS-a Stanislavom Čađom i direktorom policije Dragomirom Andanom. Ministar unutrašnjih poslova RS-a Stanislav Čađo rekao je da je i u dosadašnjem radu policije RS-a i EUPM-a postignut visok stepen saradnje:

„Ono što bih posebno istakao je da smo postigli potpuno razumijevanje o nekim pitanjima, o pitanju potrebe depolitizacije policije, naglasio bih i pitanje neophodnosti da i policija i MUP kroz svoj rad i angažman zaista postižu rezultate.“

Novinarima nakon sastanka nije omogućeno da postavljaju pitanja, tako da nisu mogli dobiti više informacija o akciji koju su sproveli pripadnici multinacionalnih snaga i policije RS u okolini Prnjavora.

Portparol Centra javne bezbednosti Banja Luka Rade Mutić potvrdio je da su u ovoj akciji, u kojoj je izvršen pretres porodične kuće Nemanje Vasića i njegove poslovne prostorije, učestvovali i pripadnici MUP-a. Akcija pretresa Vasićeve fabrike, ugostiteljskog objekta i privatne kuće pokrenuta je zbog sumnje da je on uključen u mrežu podrške Radovanu Karadžiću. Vasić je bivši funkcioner Srpske demokratske stranke, a odlukom visokog predstavnika u BiH u julu 2004. godine smijenjen sa funkcije direktora Direkcije za puteve RS-a.

Tokom akcije pretresa izuzeti su određeni predmeti koji pripadaju Nemanji Vasiću. „Akcija je bila veoma uspješna, a izuzeti predmeti biće analizirani u bazi Butmir“, izjavio je portparol NATO štaba u Sarajevu Derek Čepel. Naš reporter nezvanično saznaje da je izuzeta i ušteđevina od 100 hiljada eura.
XS
SM
MD
LG