Dostupni linkovi

BEOGRAD / MOSKVA / HAG


Posmrtni ostaci Slobodana Miloševića, bivšeg predsednika Srbije i nekadašnje SR Jugoslavije, optuženika Haškog tribunala za ratne zločine, dopremljeni su u serdu popodne u Beograd.
Na aerodromu u Beogradu bili su Miloševićevi saradnici. Nije bilo zvaničnika.
Sahrana Slobodana Miloševića najavljena je za subotu u njegovom rodnom gradu Požarevcu i to ne na groblju nego u dvorištu njegove kuće. Socijalistička partija Srbije je objavila da će do tada izložiti kovčeg sa Miloševićevim posmrtnim ostacima kako bi građani mogli da mu odaju poštu.
Zoran Anđelković iz Socijalističke partije je objavio da će ta stranka podići šator pred Skupštinom Srbije i Crne Gore i da će tu biti izloženi Miloševićevi posmrtni ostaci. "Neka se samo neko usudi da ukloni taj šator", rekao je Anđelković.
Sergej Baburin, potpredsednik Donjeg doma ruskog parlamenta - Dume je izjavio jutros da se Miloševićeva supruga Mirjana Marković saglasila sa tim da njen muž bude sahranjen u Srbiji, ali da je izjavila da ona neće prisustvovati sahrani jer smatra nedovoljnima bezbednosne garancije koje je dobila od vlasti Srbije.
Radiju Slobodna Evropa je rečeno u sedištu Jugoslovenske levice – stranke Mirjane Marković, da ona neće prisustvovati sahrani jer je vlasti nisu abolirale ili oslobodile krivičnog gonjenja već su samo ukinuli poternicu koja je na snazi protiv nje.
Okružni sud u Beogradu je objavio da je dostavio policiji detaljno uputstvo da Mirjani Marković prilikom eventualnog ulaska u Srbiju oduzme pasoš.
Milošević je nađen mrtav u subotu, 11. marta u svom krevetu u pritvoru Haškog tribunala. Obdukcijom je utvrđeno da je umro od infarkta. Rezultati toksikološke analize uzoraka njegovih krvi i tkiva još nisu objavljeni.
XS
SM
MD
LG