Dostupni linkovi

Zatražena smjena predsjednika Federacije BiH


Inicijativa za smjenu predsjednika Federacije BiH Nike Lozančića potekla je od Kluba poslanika SDP-a BiH u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH. O razlozima za Lozančićevu smjenu, Slaviša Šućur, poslanik SDP-a u Parlamentu Federacije, kaže:

„Odgovornost kao šefa izvršne vlasti za nefunkcionisanje izvršne vlasti, da je direktno odgovoran i za situaciju oko budžeta, kada je propustio da izvrši ustavnu obavezu da raspusti Parlament, što je izričita ustavna odredba. Odugovlačenjem prihvatanja ostavki i imenovanja ministara je direktno ugrozio rad vlade i time odgodio čitav niz vrlo bitnih reformi i praktično paralisao i vladu i Parlament u tom segmentu. Kao šef izvršne vlasti snosi veliku odgovornost za čitav niz neustavnih situacija ili rješenja u Federaciji, na koje je ukazao i Ustavni sud.“

Da bi inicijativa mogla biti direktno upućena Ustavnom sudu na razmatranje potrebno je da je potpišu dvije trećine poslanika u oba doma. Poslanici HDZ-a podržali su je, iako je Lozančić dopredsjednik ove stranke. Ivan Madunić, šef Kluba poslanika HDZ-a u federalnom parlamentu, kaže kako svojim potpisom samo uzvraća uslugu kolegama iz SDP-a:

„Ne govorim o rješenju, kakvo će ono biti ne znam, ali od mene je korektno da kolegama iz SDP-a uzvratim potpis koji su oni nama dosad dali desetak puta.“

Kako je kriza unutar HDZ-a, nakon posljednjeg stranačkog sabora, dovela do toga da se broj predstavnika ove stranke u izvršnoj vlasti na razini entiteta i države značajno smanjio, stavljanje potpisa, čini se, dodatno je produbilo krizu u stranačkim redovima. Na pitanje gdje je interes HDZ-a u otkazivanju podrške Lozančiću, Madunić kaže:
„Ako je samo Niko Lozančić u ime Hrvata sposoban vršiti tu funkciju, onda se odričemo i te funkcije.“

Iako vjeruje da je zakašnjela, Mirnes Ajanović, predsjednik Bosanske stranke, također daje podršku inicijativi:

„S obzirom da je svojom nadmenošću stavio se iznad građana, što je vrlo loše za bilo kojeg čovjeka, posebno za političara koji je dobio mandat da zastupa interes svih tih građana i radi u njhovom interesu. Dakle, bez obzira i da je uradio nešto kvalitetno u svom mandatu, da je ostavio nešto iza sebe pozitivno, sve je to anulirano ovim njegovima ovakvim odnosom prema Parlamentu.“

Poslanici Stranke demokratske akcije podijeljeni su kada je u pitanju Lozančićava smjena i zvaničnog stava nemaju. Potpredsjednica Kluba ove stranke u federalnom parlamentu Amila Alikadić-Husović vjeruje kako je riječ o predizbornoj kampanji, te da Parlament nema ni moralnu, ni pravnu osnovu da smijeni predsjednika Federacije:

„Ono što se njemu zamjera jeste nedolazak na sjednice i on po Ustavu i ne podliježe prisustvovanju sjednicama.“

Inače, Lozančiću se spočitavaju i pomilovanja osuđenima za krivična djela, zbog kojih je zabrinutost izrazio i Ured visokog predstavnika. Pomilovanjem bivšeg ministra odbrane Federacije BiH Miroslava Prce, osuđenika državnog suda, mnogi vjeruju da je Lozančić prekršio ustavne ovlasti. No, Alikadić-Husović je drugačijeg mišljenja:

„Mora se znati Ustav, mislim, da ga tumačimo. A ja ne znam gdje je to on prekršio Ustav. Ako mislite na pomilovanja, ja mislim da je OK to što je uradio. On je samo iskoristio svoje ustavne ovlasti.“

Niko Lozančić nije želio komentirati inicijativu federalnog parlamenta, čije će se potpisivanje nastaviti i naredih dana, sve dok ne bude prikupljen dovoljan broj potpisa. Ako poslanici ne odgovore u dovoljnom broju na inicijativu, moguće je sazivanje vanredne sjednice Predstavničkog doma, koja bi definisala zahtjev za smjenu.
XS
SM
MD
LG