Dostupni linkovi

Nezavisnost ostaje glavni cilj


Delegaciju Prištine na sastanku o decentralizaciji u Beču, predvodiće Hašim Tači, lider najveće opozicione stranke Demokratske partije Kosova. To je odlučio Pregovarački tim, koji se po prvi put sastao nakon smena na čelnim pozicijama institucija. Predsednik Kosova i predsedavajući Tima Fatmir Sejdiu izjavio je da je pregovarački tim jedinstven, a da su promene u timu postignute konsenzusom:

“Mi ćemo raditi kao delegacija Kosova, kao jedna grupa, a novina u sastavu će biti u zavisnosti od tema o kojima će se razgovarati.”

Prema rečima Hašima Tačija zadatak i vlasti i opozicije je da radi na realizaciji nezavisnosti:

“Svi imamo odgovornost da radimo ka defininisanju političkog statusa, kojim će se sprovesti volja naroda za nezavisnom državom.”

Na sastanku u Beču 17. marta delegacije Prištine i Beograda će nastaviti razgovore o decentralizaciji, započete krajem februara. Prema najavama srpskih zvaničnika, dve delegacije će konkrento razgovarati o finansiranju lokalne samouprave, povezivanju opština i specijalnim vezama opština sa Beogradom. Kosovski zvaničnici kažu dać e se na Kosovu sprovesti decentralizacija koja će omogućiti zaštitu manjina uz poštovanje teritorijalnog integriteta Kosova.

Inače predsednik Sejdiu razgovarao je sa koordinatorom Pakta za stabilnost jugoistočne Evrope, Erhardom Busekom. Busek je izrazio nadu da će se proces stabilizacije ubrzati:

“Zadatak Pakta za stabilnost je da jednostavno pokaže kako Kosovo nije crna rupa na karti jugoistoka Evrope. Ono treba da bude povezano sa svima”, kaže Busek.“

Sejdiu je izjavio da Kosovo može doprineti stabilnosti regiona.
XS
SM
MD
LG