Dostupni linkovi

Ni pjevanja nema bez politike


Crnogorski predstavnici će na sjutrašnjem sastanku Upravnog odbora javnih servisa Srbije i Crne Gore u Beogradu, kako nam je rekao urednik Montevizije Velibor Čović, nakon današnjeg sastanka u Radio Televiziji Crne Gore, saopštiti da nema osnova za tvrdnje o neregularnosti prilikom glasanja na eurovizijskom takmičenju:

„To što neki članovi srpskog žirija saopštavaju naknadnu pamet nema nikakve veze sa regularnošću takmičenja. Festival se ne može poništiti zbog neregularnosti, a da li će grupa „No name“ predstavljati Srbiju i Crnu Goru u Atini, odgovornost je isključivo na RTS-u. Članovi crnogorskog žirija glasali su prema svojim uvjerenjima i nijesu dozvolili da ih bilo ko ’drži za ruku’ prilikom odlučivanja. Na sjutrašnjoj sjednici Upravnog odbora Udruženja UJRT, crnogorska delegacija neće prihvatiti priču o neregularnosti, jer nema nijednog osnova za takvu kvalifikaciju.“

Nakon skandala u subotu veče, samo u jednom se slažu svi, i u Srbiji i u Crnoj Gori: najmanju odgovornost za ono što se desilo snose članovi mlade crnogorske grupe „No name“, koja je i prošle godine bila predstavnik Srbije i Crne Gore na pjesmi Eurovizije, a hoće li i ove znaće se nakon sjutrašnje sjednice Upravnog odbora Udruženja javnih radio i televizija Srbije i Crne Gore. Evo kako je za „IN“ Televiziju sve što se desilo prokomentarisao jedan od članova grupe „No name“ Danijel Alibabić:

„Oni ne umiju da prihvate poraz ili ne znam ni ja što već. A možda je i naš žiri, nije možda nego sigurno je, napravio grešku što nije dao poene, što je uradio isto što i prošle godine. Ne znam ni ja što da mislim i baš sam bezveze što se toga tiče“.

Po četiri člana žirija iz Crne Gore i isto toliko iz Srbije glasali su uglavnom svako za svoje, s tim što je crnogorski žiri izvođačima iz Srbije dao svega 20 glasova, a srpski crnogorskim 52. Poznati crnogorski muzičar Slobodan Kovačević, sa višegodišnjim iskustvom na domaćim eurovizijskim takmičenjima, komentarišući glasanje podsjeća da je model ’svako za svoje’ uspostavljen već nekoliko godina unazad, samo što je ovoga puta bio najočigledniji i iznenadio mnoge:

„Normalno je da je naš žiri navijao za naše, a njihov za njihove. Sad, što su se razišli u par poena to je ta sreća. Koliko je to dobra varijanta da se i ubuduće tako radi, to ne znam. O tome može da se razmišlja. Međutim, sigurno da je sasvim izvjesno da ova pjesma itekako dobra i da će se izuzetno plasirati u Atini. Uostalom, vidjećemo, to je 20. maja. Međutim, normalno da je bilo glasanje prošlih godina isto tako i prema tome ništa tu nema novo“.

Iako su muzičke koncepcije koje se njeguju u Srbiji i Crnoj Gori u zabavnoj muzici znatno različite, srpski muzičari su uglavnom posljednjih godina bazirani na etno popu, dok muzičku scenu u Crnoj Gori karakteriše klasičan pop. Jedan od najpoznatijih crnogorskih kompozitora i profesor Muzičke akademije na Cetinju Senad Garčević za naš program kaže da uzrok onakvom glasanju na Europjesmi nijesu različite muzičke koncepcije:

„Ako mogu govoriti o procentima, to je zanemarljivo, apsolutno druge stvari. Glasalo se, vidjeli ste kako i bile su potpuno jasne pozicije. To sa onim što se dešavalo na sceni nema nikakve veze, jer je bilo i drugih pjesama koje su zaslužile, niti je bilo koja pjesma tako bila ubjedljivo bolja od drugih, pa da svi daju 12 poena s jedne strane i drugi 12 poena. To je prosto na potpuno drugom terenu. To, po mom sudu, sa koncepcijama nema, da ne kažem, blage veze, ali skoro nikakve veze.“
XS
SM
MD
LG