Dostupni linkovi

Još nepoznata sudbina dopisnika RSE


Od kada je Turkenistanska policija uhapsila novinare RSE Mereta Homadofa i Džumadurdija Ovezova, više relevantnih međunaordnih organizacija za zaštitu ljudskih prava regaovalo je, zahtijevajući objašnjenje državnih organa. Direktor Memorijalnog programa za monitoring ljudskih prava u Centralnoj Aziji Vitalij Ponomariof kaže da su novinari prema njegovim izvorima predati Ministarstvu nacinalne sigurnosti Turkemnistana, nasljedniku sovjetskog KGB-a. Ponomariof podsjeća da su dva novinara uglavnom izvještavala o socijalnim temama u Turkemnistanu, slabostima obrazovnog sistema i kontroverzama o smanjenju broja penzionera.

Darla Orlova, iz Bečkog Međunarodnog novinarskog institute, u izjavi Radiju Slobodna Evropa je rekla:

"Situacija je uznemirujuća i smatramo da Homadofu i Ovezovu treba omogućiti da nastave posao, moraju biti oslobođeni, a moramo saznati I uzroke samog hapšenja."

U danas izdatom saopštenju, Amnesti Intrenational izražava zabrinutost zbog prekinute komunikacije sa uhapšenim novinarima i mogućnosti zlostavljanja. Amnesti Intrenational naglašava da uhapšene novinare RSE smatra ciljanim metama od strane vlasti Turkmenistana, zbog njihovog izvještavanja. Oglasili su se i Reporteri bez granica, koji su osudili represivne metode prema novinarima, a okolnosti hapšenja ocijenili kao nedostatak transparentnosti u djelovanju zvaničnih institucija Turmenistana.

Zahtjevima za oslobođenje novinara RSE pridružili su se Međunarodna Helsinška federacija i Turkmenistanska inicijativa za ljudska prava. Prema njihovoj ocjeni, novinari RSE su, kao jedini preostali izvor nezavisnog izvještavanja, redovno podvrgnuti zlostavljanju vlasti. Strahovanja povodom hapšenja izrazila je i čelnica Human Right Watch-a za Evropu i Centralnu Aziju Rachel Denber:

"Veoma smo, veoma zabrinuti zbog sudbine novinara RSE koji su uhapšeni prošle sedmice. Nemamo nikakvih informacija o tome što im se desilo, gdje se nalaze i kako su tretirani, pa zahtijevamo od vlade Turkmenistana da nam odmah saopšti te informacije. a žalost, ovo hapšenje je samo najnoviji primejer potpune netolerancije turkmenistanske vlade prema bilo kakvom nagovještaju nezavisnog mišljenja. Poslaćemo žalbu Vladi Turkemnistana i pokušati da damo znak na uzbunu međunarodnoj javnosti zbog pozicije novinara u toj zemlji."

O svemu je obaviještena i Organizacija za evropsku bezbjednost i saradnju (OSCE), od koje se očekuje da notira nedostatak napretka u oblasti ljudskih prava u Turkmenistanu.
XS
SM
MD
LG