Dostupni linkovi

MOSKVA/HAG


Rusija ne veruje u potpunosti rezultatima autopsije Milosseviccevog tela, izjavio je ministar inostranih poslova Sergej Lavrov i zzeli da possalje doktore iz Moskve koji bi ponovo izvrssili obdukciju. On je kazao da je Rusija uznemirena zbog odbijanja Hasskog tribunala dozvole Milosseviccu da se lecci u Moskvi.
"Rusija je dala 100-centne garancije da cce se Milossevicc vratiti u Hag nakon zavrsetka leccenja. Tribunal je medjutim, na posebnoj sednici ocenio te garancije nedovoljnim. U osnovi, nije verovao Rusiji. To samo mozze da nas uznemiri, naroccito sto je Milosevic uskoro nakon toga umro.
"Ako se nama nije verovalo, onda i mi imamo pravo da sumnjano u one koji su izvrssili autopsiju. Mi smo vecc trazzili od Hasskog tribunala da nasi doktori uccestvuju u autopsiji, ili u najmanju ruku da budu obavessteni o rezultatima", izjaivo je Lavrov.
Hasski tribunal je saopsstio u nedelju vecce da je obdukcija pokazala da je Milossevich umro od "infarkta miokarda" kao posledica njegova dva ranija srccana oboljenja.
Nacionalni savet SCG za saradnju sa Medjunarodnim tribunalom saopsstio je u nedelju vecce u Hagu da je po missljenju eksperata iz Srbije, koji su neposredno nadzirali obdukciju, "ceo postpupak obavljen veoma profesionalno".
Obdukciju tela Slobodana Milossevich su obavili dva sudska patologa i jedan neuro-patolog iz Holandije, dok su ccitavu proceduru nadgledali patolog iz Belgije i dva eksperta sa Vojno-medicinske akademije u Beogradu.
XS
SM
MD
LG