Dostupni linkovi

ZAGREB


Predsednik Hrvatske Stjepan Mesić je izjavio da mu je žao što Slobodan Milošević nije doživeo zasluženu kaznu.
"Šteta što nije doživeo završetak procesa i dobio zasluženu kaznu", rekao je predsednik Mesić u subotu.
"Žao mi je što je Milošević umro pre izricanja presude jer bi dugogodišnja, a meni se čini da bi to bila doživotna kazna zatvora, olakšala posao onima koji se bore za evropeizaciju Srbije", rekao je predsjednik Mesić. "Takođe, Srbija bi lakše doživela potrebnu katarzu", dodao je predsednik Hrvatske u subotu uveče u izjavi novinarima na jednoj manifestaciji u Zagrebu.
Predsednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks je izjavio da "pravda nije zadovoljena".
"Balkanski krvnik Slobodan Milošević je izbegao sudskoj pravdi", rekao je predsednik Hrvatskog sabora.
"Kao sledbenik i provodilac velikosrpske ideologije nakon sloma komunizma i raspada bivše jugoslavenske države, svojom agresivnom i hegemonističkom politikom teritorijalnog osvajanja, Milošević je pokrenuo ratnu mašinu koja je izazvala stradanja stotina hiljada ljudi. ... Ratovi protiv svih naroda s ovih prostora, bili su plod izopačene ideologije, koju je on bezobzirno sprovodio.
Pogled na to razdoblje utoliko danas ima simboliku strašne opomene. Opomene da se zlo nikad više ne sme ponoviti. Opomene da narodi ovih prostora moraju naći snage da se okrenu budućnosti i da otvore novu stranicu na načelima međusobnog priznanja, uzajamne snošljivosti, pomirenja i saradnje", navodi se u saopštenju Vlade Hrvatske.
XS
SM
MD
LG