Dostupni linkovi

Radikali traže podršku zemalja terećeg sveta


Nedavni susret zamenika predsednika Srpske radikalne stranke Tomislava Nikolića sa ambasadorima nekoliko afričkih država akreditovanih u Beogradu otvorio je i pitanje da li najjača opoziciona partija namerava, kako se to može često čuti iz redova ove stranke, ukoliko dođu na vlast da inteziviraju saradnju sa zemljama takozvanog trećeg sveta. Nikolić za naš program tim povodom kaže:

“Pa ja sve što sada radim to su sve nagoveštaji onoga što ćemo raditi ako budemo u vlasti i kad budemo u vlasti zato što je to ogroman svet. Juče su posprdno govorili o stavu Maroka. Maroko je 35. zemlja na svetu i sve dok postoji način da se živi a da ne budete sluga, rob, i da polako razvijate državu, da vas niko ne ucenjuje i da ne morate da se ponižavate, ja ću taj način da tražim, ja ću taj put da tražim."

Tomislav Nikolić ipak naglašava da je ranije imao susrete sa ambasadorima muslimanskih zemalja i da očekuje susret sa predstavnicima zemalja Dalekog istoka. Razlog tome je pronalaženje tržišta dodaje on, i naglašava da njegova stranka ne odbacuje saradnju sa zemljama Evropske unije uz uslov, kaže, ako žele da prihvate principe po kojima svet funkcioniše i da prihvate činjenicu da radikali uživaju veliku podršku građana Srbije, kaže Nikolić:

“Ne, u NATO sigurno nikada nećemo ući ako ja budem odlučivao o tome. Evropska unija je tako daleko od nas i tako nas žestoko od sebe odbacuje, ali nam ne kaže vi niste za nas, nego kaže - bićete jednog dana al hajde, slušajte nas sve do tog dana.I mi smo sve siromašniji i sve siromašniji i mi ni sa kim u Evropskoj uniji ne sarađujemo tako da mu prodamo svoju robu.”

Spoljno-politički novinar i glavni i odgovorni urednik lista Politika Ljiljana Smajlović kaže za naš radio da nije potpuno sigurna u namere radikala da bi želeli da zaustavljaju evrointegracije Srbije već bi se ukoliko bi se približili vlasti veoma trudili da ubrzavaju integracije i bilo vrlo kooperativni sa evropskim zemljama:

“Prvo mislim da su vrlo male šanse da oni dođu ikad na vlast. Drugo, mislim da bi oni bili veoma kooperativni sa evropskim zemljama, a treće mislim da bi sakrili ove prethodne dve činjenice, oni pričaju o tome sa kojim zemljama bi sarađivali kada dođu na vlast jer su to zasad jedine zemlje sa čijim ambasadorima mogu da se slikaju. Znači, ne može Toma Nikolić da pozove deset zapadnih amasadora pa da se slika sa njima, a kada bi mogao to bi rado učinio jer nas je uvek oduševljeno obaveštavao kad mu dođu ljudi iz monitor misije Evropske unije. Onda on ispriča, četiri sata smo sedeli i raspravljali, mi smo odgovorili na mnogo pitanja. Prema tome, Toma se sastaje sa ambasadorima do kojih može da dođe.”

Druga opoziciona stranka koja namerava da na sledećim izborima vodi Srbiju je Demokratska stranka srpskog predsednika Tadića. On i procentualno sa radikalima lome koplja oko birača, ali za potpuno drukačiji diplomatsko-politički nastup Srbije, kaže predstavnik za štampu Demokratske stranke Đorđe Todorović:

“Mislim da ne treba isključivati saradnju ni sa jednom zemljom i da ne treba praviti prioritete u smislu ova zemlja je veće, ova manja, ova je afrička, ova je evropska itd. Ipak, sa druge strane, ne treba zanemariti činjenicu da se Srbija geografski nalazi u Evropi i nije mi jasno kako će sada srpski radikali predvođeni gospodinom Nikolićem koji, vidim, pretenduje da bude novi Tito, sarađivati sa ljudima iz islamskih zemalja, sa ljudima koji su na primer pružali otvorenu podršku bosanskoj strani tokom rata u Bosni i Hercegovini i kako će pomiriti tu neku svoju politiku prema spoljnim, prema ovim susednim zemljama tokom 90-ih, sa politikom koju pokušavaju da prikažu kao svoju na planu spoljne politike.”
XS
SM
MD
LG