Dostupni linkovi

BEOGRAD


CClan beogradskog tima za pregovore o buduchem statusu Kosova Slobodan Samardzzich izjavio je da bi bilo kakvo donossenje nove rezolucije SB UN o Kosovu, pre no ssto su pravi pregovori o statusu i pocceli, znaccilo nametanje ressenja.
Povodom vesti da je izaslanik UN za Kosovo Marti Ahtisari razgovarao sa americckim zvaniccnicima o usvajanju nove rezolucije SB UN, koja ne bi pominjala nezavisno Kosovo, ali bi omoguchila njegovo postepeno ukljuccenje u medjunarodne organizacije, Samardzzich je kazao da se Beograd drzzi reda poteza koji postoje u preporukama za razgovore, i da bi Ahtisari morao da se koncentrisse na taj zadatak, a ne da prejudicira ressenje kroz nagovesstavanje neke rezolucije i njenog sadrzzaja.
Pozivajuchi se na nezvaniccne izvore u Vassingtonu, list "Politika" pisse da je na sastanku Ahtisarija sa zvaniccnicima americcke diplomatije pomenuta ideja da nova rezolucija SB bude usvojena posle prve faze pregovora o Kosovu, koja bi trebalo da bude okonccana za ssest meseci. "Politika" prenosi da bi novom rezolucijom bilo omogucheno da one cclanice UN koje to budu htele povedu bilateralne razgovore sa kosovskim vlastima o priznavanju buduche nove drzzave.
XS
SM
MD
LG