Dostupni linkovi

U svijetu raste broj milijardera


Stara poslovica kako para ide na paru, a siromaštvo na fukaru, svakodnevno se dokazuje, čak i u ovo moderno doba. Dok se više od polovine planete bori za kap vode, komad kruha i najjednostavniji krov nad glavom, dotle su bogati povećali svoj imetak za 18 posto u odnosu na prošlu godinu. Najviše bogataša živi u New Yorku – njih 40, potom slijedi Moskva 25 i London 23.

Stotinu devedeset šest evropskih milijardera s ukupnim prihodom od 802 milijarde povećali su svoj dobitak za 128 milijardi. No, 64 posto tog dobitka otpada na sedam novih ruskih milijardera. Ova je zemlja, odnosno njeni milijarderi, dvostruko povećali svoj dobitak u godinu dana. Ti se bogataši poravnavaju danas sa onim iz Saudijske Arabije. Tamošnjih 11 ima prihod od 68 milijardi, a ruskih 33 preko 172 milijarde dolara. Luisa Kroll iz magazina Forbes kaže da se svi uvijek pitaju otkud Rusima pare, kako ih zarade u toj siromašnoj zemlji:

"Priča se mijenja. Danas imamo novoprofilirane ruske bogataše. Roustam Tariko, naprimjer, 44-godišnjak s prihodom od skoro 2 milijarde dolara, ne bavi se ni naftom ni plinom ni industrijom. On je pare pokupio od izvoza vodke i kredita. On posuđuje pare svim ljudima koji, naprimjer, žele kupiti veš mašinu i slično…"

Najveći gubitnik svakako je Mikhail Khodorovsky, koji je s 15 milijardi bio najbogatiji Rus. Danas leži u zatvoru u Sibiru zbog – zvanično -neplaćenog poreza. Nezvanično dobro obavješteni tvrde da mu se predsjednik Putin osvetio zbog političkih ambicija koje je kao direktor naftne industrije Yukos, naglo stekao. Magazin Forbes skinuo je Khodorovskog sa svoje liste, iako se njegovo bogatstvo još uvijek procjenjuje na 500 miliona dolara. Ove je godine najbogatiji Rus 39-togodišnji Roman Abramovich, koji živi u Londonu i vlasnik je nogometnog kluba Chelsea. On je poslovima s naftom zaradio 18 milijardi i jedanaesti je najbogatiji čovjek na svijetu. Ove godine na listu su uskočili i dvojica milijardera iz Kazahstana, te Čeh Petr Kellner. Allison Fass, novinarska Forbes-a o njemu kaže:

"On se uključio u privatizacijske reforme u Češkoj, osnovao osiguravajuću kompaniju koja sada vrijedi blizu 3 milijarde dolara. Kellner je takođe američkom milijarderu Ronaldu Lauderu natrag prodao jednu od najvećih TV stanica u zemlji."

Poljska ima tri milijardera, Kina osam, SAD 371. I ove 2006 prvi je na listi William Bill Gates, osnivač i predsjednik Microsofta. Sa svojih 50 milijardi on je 12 godinu zaredom najbogatiji čovjek svijeta. Posebno je interesantan ovogodišnji najmlađi milijarder Hind Hariri, 22 godišnja Hind Hariri sa 17 milijardi dolara. Ona je kćerka prošle godine ubijenog libanonskog premijera Rafika Haririja. Forbes kaže kako se njeno bogatsvo četiri puta uvećalo od očeve smrti, jer su porasle akcije dobro investiranog novca na burzi.
XS
SM
MD
LG