Dostupni linkovi

Prvo suđenje pred Sudom BiH za zločine u Srebrenici


U predmetu protiv 11 optuženih za genocid i ubistvo više od 1.000 Bošnjaka iz Srebrenice jula 1995. godine u skladištu Zemljoradničke zadruge Kravica, između Bratunca i Srebrenice, Tužilaštvo BiH iznijelo je prijedlog dokaza koji bi se trebali razmatrati na glavnom pretresu. Tužilac Ibro Bulić najavio je saslušanje više od 40 svjedoka tužilaštva, te forenzičke i materijalne dokaze, kao i činjenice utvrđene u pojedinim predmetima u Haškom tribunalu.

Uvođenju haških činjenica, te iskazima svjedoka datih haškim istražiteljima, odbrana optuženih se usprotivila, te zatražila da se svjedoci unakrsno ispitaju. Zatraženo je i da se vremenski proces pribavljanja dokaza odbrane produži zbog, između ostalog, finansijskih ograničenja koji ne dozvoljavaju potpunu istragu u korist optuženih. Sudsko vijeće je odobrilo dodatnih 30 dana za pribavljanje dokaza odbrane. Odbrana šestorice optuženih zatražila je i neuropsihijatrijsko vještačenje svojih branjenika.

Deset optuženih su u vrijeme počinjenog zločina bili pripadnici Drugog odreda Specijalne policije Šekovići, a jedan je bio pripadnik Vojske RS-a. Prema navodima optužnice, oni su 13. jula 1995. godine autobusima i u koloni sproveli više od hiljadu Bošnjaka muškaraca, zatvorili ih u skladište u Kravici i u ranim večernjim satima, u prisustvu prvooptuženog Stupara, komandanta Drugog odreda specijalne policijske jedinice Šekovići, likvidirali. Optuženi su u zarobljenike pucali iz automatskih pušaka i na njih bacali ručne bombe, stoji u optužnici. Sudija Hilmo Vučinić glavni pretres je zakazao za 4. maj.
  • 16x9 Image

    Dženana Halimović

    Bavi se istraživačkim novinarstvom, temama ratnog zločina, organizovanog kriminala i korupcije. Dobitnica nagrada 'Global Human Rights Award' i Unije novinara BiH 2003. godine.

XS
SM
MD
LG