Dostupni linkovi

Istraga protiv Andana zbog pomoći haškim bjeguncima?


Pozivajući se na neimenovane međunarodne izvore, banjalučke Nezavisne novine objavile su da će Tužilaštvo BiH uskoro otvoriti istragu o ulozi pojedinaca iz najviše strukture Srpske demokratske stranke (SDS) i policije RS-a, a posebno direktora policije Dragomira Andana u finansiranju skrivanja haških bjegunaca, organizovanom kriminalu i zloupotrebama javnih fondova.

U tekstu se navodi da je Andan označen kao jedan od glavnih ljudi koji su, u koordinaciji s najvišim strukturama vlasti i Ministarstva unutrašnjih poslova RS (MUP RS), organizovali niz tajnih sastanaka na kojima su dogovarane aktivnosti u vezi s pomaganjem skrivanja Radovana Karadžića i Ratka Mladića. Ulogu Dragomira Andana za Radio Slobodna Evropa tumači bivši rukovodilac državne bezbjednosti RS-a Predrag Ćeranić:

“Naime, poznato je za Andana da je on 1992. godine istjeran iz MUP-a RS-a zbog kriminala, da je od 1993. u glavnom štabu vojske RS-a, gdje je takođe ulazio u određene nesporazuma ia da je dolazilo do razmimoilaženja između njega i određenih oficira, ali da je zbog bliskosti s Ratkom Mladićem ostao na visokom položaju u Vojsci RS-a tokom čitavog rata. Mediji su spočitavali njegovu ulogu u srebreničkom masakru i uopšte pitanje i uopšte kako je mogao doći takav čovjek na mjesto direktora policije u RS-u.”

Pozivajući se na dokumente koji se nalaze u Tužilaštvu BiH, Nezavisne su objavile da su spornim sastancima prisustvovali predsjednik SDS-a i RS-a Dragan Čavić, bivši premijer RS-a Pero Bukejlović i bivši predsjednik Narodne skupštine RS-a Dušan Stojičić.

Ovim povodom oglasio se i kabinet predsjednika RS-a Dragana Čavića saopštenjem u kojem se tvrdi da je riječ o grubim neistinama i otvaranju političke harange. U saopštenju se kaže da je riječ o političkom obračunu novog ministra unutrašnjih poslova Stanislava Čađe, člana Stranke nezavisnih socijaldemokrata, koji je prethodnih dana smijenio nekoliko pripadnika MUP-a RS. Mladen Bosić, potpredsjednik Srpske demokratske stranke:

“Više nego očigledno je da su politički pritisci koji pokušavaju da skrenu pažnju javnosti s aktuelnih događaja oko formiranja nove vlasti koja, objektivno, ne bi mogla izdržati sud javnosti. Sudeći po reakcijama predsjednika stranke, očigledno je da će ona imati ishod i na sudu.”

Iako novi ministar unutrašnjih poslova RS Stanislav Čađo nije želio uživo komentarisati aktuelnu policijsku aferu u RS-u, oglasio se saopštenjem u kojem odbija vezu s bilo kakvim novinskim tekstovima. Komentare o njegovim navodnim političkim obračunima sa SDS-om, Čađo je okvalifikovao kao politički pritisak na MUP RS-a kako bi se zaustavila borba s organizovanim kriminalom.

A saopštenje je stiglo i iz Nezavisnih novina, čiji uređivački kolegij ističe da se navedeni tekstovi ne bave insinuacijama, već dokumentima koji su dostavljeni Tužilaštvu BiH. Mirjana Kusmuk, zamjenik glavnog i odgovornog urednika Nezavisnih novina:

“Međutim, ono što je šokiralo sve nas u Nezavisnim novinama je saopštenje kabineta predsjednika RS-a, jer se nakon onoga što je u tom saopštenju napisano stiče utisak da se radi o prijetnjama, ali ne sudom nego drugim sredstvima obračuna.”

U Tužilaštvu BiH nisu mogli komentarisati da li posjeduju dokumenta EUFOR-a koja sumnjiče najviše pripadnike policije RS-a. Glavni tužilac Marinko Jurčević rekao je da ne može ni potvrditi ni demantovati informacije o tome da se protiv direktora policije RS-a Dragomira Andana vodi istraga. On je, ipak, potvrdio da Tužilaštvo radi na jednom vrlo obimnom predmetu koji se odnosi na organizovani kriminal.
XS
SM
MD
LG