Dostupni linkovi

Reklamiranje u svemiru


Vic iz vremena hladnoratovske svemirske trke glasio je otprilike ovako: Nekakav službenik budi američkog predsednika uzrujano govoreći: "Gospodine, predsedniče, Rusi obojili Mesec u crveno!" Predsednik nehajno odmahuje rukom: "Naruči molera da ispiše reklamu 'Coca Cole'".

Nekoliko decenija kasnije, vic počinje da se u neku ruku ostvaruje. Doduše nisu velike kompanije još stigle do Meseca, ali su nakon tzv. svemirskih turista odnosno bogataša koji za debele novce odozgo posmatraju Zemlju svemirske agencije nagovestile i mogućnost reklamiranja u svemiru dakako onima koji to budu mogli da plate. I nisu Amerikanci i Rusi kao u vicu podeljeni nego zajedno rade jer – novac je ona ljubav koja zbližava više nego bilo šta. Led bi trebalo da probije golf – sport bogataša. Plan je da koliko već ove godine jedna pozlaćena loptica za golf bude lansirana iz Međunarodne svemirske stanice.

Već je ruskim brodom "Progres" na Stanicu dopremljena sva oprema koja bi trebalo da spreči lopticu da ode tamo gde oni koji je šalju ne žele – u daleku vasionu. Ako bi sve išlo po planu lopticu bi trebalo da udari ili bolje rečeno ispali ili lansira, jer će ona postati svemirski projektil, 52-ogodišnji ruski kosmonaut Pavel Vinogradov. Loptica bi onda trebalo da u orbiti ostane 2-4 godine, da pređe nešto manje od ti ipo milijarde kilometara krećući se brzinom od 26.000 Km/h pre nego što izgori u atmosferi, što bi kanadskom proizvođaču palica za golf trebalo da donese reklamu kakve nema na Zemlji.

Iako je mala opasnost da bi moglo doći do ozbiljnih oštećenja, kritičari tvrde da ova egzibicija šalje pogrešnu poruku. Umesto da svemirska stanica bude doživljena kao vrhunska naučna laboratorija, ona će postati utočište za komercijalne budalaštine kosmičkih razmera. "Zar je to poruka koju želimo da pošaljemo poreskim obveznicima u Americi, Rusiji, Evropi i Japanu, da je sasvim u redu izvoditi ovakve egzibicije?" pita se u izjavi Los Angeles Timesu Kit Kouving iz nasawatch.com, internet stranice koja pomno prati i često kritikuje sve što radi NASA.

Prošle sedmice je na jednom sastanku sa novinarima u Floridi upravnik NASE Majkl D. GRifin (Michael D. Griffin) opovrgao tvrdnje da su komercijalne egzibicije za NASU postale važnije od same nauke:

"Naukom se bavimo upravo onoliko koliko nam to budzet omogućava."

Vođa ruske svemirske agencije Anatolij Perminov koji se na Floridi sastao sa svojim kolegama iz drugih delova sveta rekao je da prioritetni zadatak ostaje da se oprema dopremi do stanice čime bi se doprinelo daljim svemirskim istraživanjima. Rusi u ovome nisu jedini. Prošle je godine japanska svemirska agencija ugovorila da na svemirskoj stanici bude snimljena reklame za jednu testeninu.

Stručnjaci u međuvremenu nadugačko raspravljaju kakve bi loptica sve opasnosti mogla doneti satelitima ili samoj svemirskoj stanici. Predstavnici Američke svemirske agencije NASA kažu da ne žele da ulaze u ovakve svemirske "dealove". I onako muku muče što ih već gledaju kao bele slonove – dobiju šta žele a troše neviđeno.
Natalija Hern (Nataliya Hearn) profesorka Windzor univerziteta u Kanadi, koja je smislila reklamu, kaže pak da je stvar već dogovorena i da nema šanse da dogovor bude otkazan.
XS
SM
MD
LG