Dostupni linkovi

Slučaj "Iran" ipak pred Vijećem sigurnosti


Zapadni diplomati koji su prisustvovali današnjoj zatvorenoj sjednici čelništva Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) sugerirali su novinarima kako bi se, nakon više odgoda, slučaj spornog iranskog nuklearnog programa mogao vrlo brzo, možda već iduće sedmice, naći pred članovima Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda. Propali pokušaji Evropske unije i Rusije da s vlastima u Teheranu proteklih dana postignu kompromis o međunarodnom nadzoru nad iranskim nuklernim pogonima i o prekidu nekontroliranog procesa obogaćivanja urana, pojačali su sumnje da Iran zbilja želi ovladati proizvodnjom atomske bombe i tako otklonili posljednje otpore prepuštanju iranskog slučaja Ujedinjenim narodima.

Evropska unija predlaže da se ostavi još kratak rok Teheranu kako bi se prilagodio međunarodnim zahtjevima, dok Sjedinjene Države traže brzu akciju.

“Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda treba pozvati Iran da obustavi aktivnosti u svojim nuklearnim pogonima i upozoriti vlasti u Teheranu da će se u protivnom suočiti s posljedicama”, izjavio je danas na sastanku guvernera Međunarodne agencije za atomsku energiju, američki ambasador pri ovom tijelu Gregory Schulte. On je rekao kako je došlo vrijeme da Vijeće sigurnosti konačno djeluje jer se Iran prošloga mjeseca oglušio o zahtjev Međunarodne agencije za atomsku energiju da prekine proces obogaćivanja urana.

Korake američke vlade po ovom pitanju pojasnila je državna tajnica Condoleezza Rice:

"Mislim da su Sjedinjene Države bile vrlo jasne u svom stavu da obogaćivanje i procesiranje urana na iranskom teritoriju nije prihvatljivo zbog opasnosti od nekontroliranog širenja nuklearne tehnologije. Iranci još uvijek imaju vremena da djeluju. Jasno smo rekli da, jednom kada ovo pitanje dođe pred Vijeće sigurnosti, ne namjeravamo odmah tražiti uvođenje međunarodnih sankcija protiv Teherana."

Nakon današnjeg bečkog sastanka Upravnog odbora Međunarodne agencije za atomsku energiju, podtajnik iranskog Vrhovnog vijeća za nacionalnu sigurnost, Džavad Vaidi, izjavio je da se kriza može okončati samo na dva načina:

"Po nama, pregovarački proces i dalje traje i postoje dvije opcije - kompromis i suradnja ili konfrontacija. Nadamo se i trudimo postići ovo prvo, ali ćemo u svakom slučaju iskoristiti nase pravo i nastaviti nuklearne aktivnosti. U ovom trenutku nastojimo izbjeći konfrontaciju. Sjedinjene Države su u poziciji da nam načine štetu i nanesu bol, no i one su podložne nanošenju štete i bola, pa ako žele izabrati taj put neka onda igra počne."

Vaidi je najavio da bi, u slučaju da se nađe na udaru mjera Vijeća sigurnosti, Iran mogao preispitati svoje isporuke nafte na svjetsko tržište i tako potencijalno poremetiti snabdijevanje i dovesti do porasta cijene ovog energenta. Iran je četvrti po veličini svjetski izvoznik nafte:

"Ne želimo se sukobljavati s bilo kime i ne želimo koristiti naftu kao sredstvo u pregovorima, ali ćemo, ako prilike krenu u tom smjeru, morati preispitati situaciju i prilagoditi politiku izvoza nafte."

Dok je u Beču trajala rasprava o budućem odnosu međunarodne zajednice, ne samo prema iranskom nuklearnom programu, nego i općenito prema toj zemlji, njezin predsjednik Mahmud Ahmadinedžad ponovio je iransku spremnost na suradnju, ali ne i na odustajanje od korištenja atomske energije:

"Naš je put jasan. Ponošamo se u skladu sa zakonom i idemo stazom koju je odredio iranski narod. Ako međunarodna zajednica to prihvata, onda ćemo surađivati i graditi partnerske odnose. U protivnom, ako žele ignorirati volju iranskog naroda, moraju znati da smo mi izabrali svoj put i preporučujemo im da se više ne muče."
XS
SM
MD
LG