Dostupni linkovi

Radnici Energopetrola blokirali Vladu


“Lopovi! Lopovi! Lopovi! Hećo, lopove! Hećo, lopove!”

Ovako je više od 500 radnika Energopetrola izrazilo svoje nezadovoljstvo ispred zgrade Vlade Federacije zahtijevajući sastanak sa ministrom energije rudarstva i industrije Vahidom Hećom, te sa premijerom Ahmetom Hadžipašićem i njegovim zamjenikom Draganom Vrankićem. Radnici i rukovodstvo Energopetrola zahtijevaju da ova kompanija napokon bude sanirana, a stečaj spriječen, i da se o ovom problemu razgovara na sjednici Vlade koja je u toku, kaže predsjednik štrajkačkog odbora Nermin Hodžić:

“Da se donese konačna odluka o sanaciji Energopetrola po Vladinoj komisiji koja je donijela. To je ta stvar. Nećemo stečaj, nećemo na ulicu. Tražimo da nas prime premijer, resorni ministar Hećo i gospodin Vrankić, da se iznađe rješenje prebijanja i kompenzacije tih dugovanja, potraživanja - Energopetrol s jedne strane i Vlada s druge. Mi od Vlade potražujemo 44 miliona, a Vlada od Energopetrola 30.”

Da podsjetimo: Vlada Federacije pokrenula je postupak dokapitalizacije Energopetrola tako što bi dio državnog kapitala prodala hrvatsko-mađarskom konzorciju INA MOL. Parlement Federaciije obustavio je ovaj način privatizacije zbog niza nepravilnosti, a posebna Vladina komisija donijela je plan sanacije, koji nije prihvaćen. Hodžić ističe da, iako su obećali, predstavnici Vlade i ministar Hećo nisu u utorak održali sastanak na kojem bi se razgovaralo o ovim problemima, što je radnike izvelo na ulicu.

Kako tokom nekoliko sati protesta, i pored nekoliko pokušaja predstavnika Energopetrola da uđu na sjednicu Vlade, niko nije izašao, radnici su dva puta pokušali probiti policijski kordon. Na pitanje šta će uraditi ako postavljeni zahtjevi ne budu ispunjeni, predsjednik štrajkačkog odbora Nermin Hodžić odgovara:

“Čekat ćemo. Valjda ćemo mirnim i demokratskim putem uspjeti da dođemo do tog sastanka. Ako ne, onda ćemo pored kordona policije i mi staviti svoj kordon, tako neće ni oni izaći dok ne završe Energopetrol.”

Zgrada Vlade Federacije i dalje je blokirana, a radnici Energopetrola svojim tijelima spriječavaju izlazak iz zgrade članovima Vlade.
XS
SM
MD
LG