Dostupni linkovi

Lavrov u Vašingtonu


Uoči posjete ruskog ministra vanjskih poslova ugledna američka think-thank agencija objavila je izvještaj o američko-ruskoj saradnji u kojem je spisak oblasti nerazumijevanja Moskve i Washingtona mnogo veći od onog u kojem dvije zemlje sarađuju.

Tako na primjer Vijeće navodi da je Rusija pod predsjedavanjem Vladimira Putina krenula pogrešnim putem demokratskih reformi i da joj je spoljna politika suprotna onoj američkoj i ostalih zapadnih zemalja. Portparol State departmenta Tom Casey kaže kako Rusi i Amerikanci sarađuju na nekoliko važnih pitanja kao što je borba protiv terorizma ili mirovni proces na Bliskom istoku:

"Ali ima naravno i oblasti gdje se razlikujemo, gdje možemo imati i neugodnih razmjena mišljenja. Ali upravo zato ćemo nastaviti otvoreno raščišćavati sva pitanja osobito ona problematična."

Jedno od tih problematičnih jeste aktuelna iranska nuklearna kriza, na kojoj zajedno rade SAD i Rusija. Obje zemlje žele spriječiti Teheran da proizvede atomsko oružje, ali se ne slažu oko nekih taktičkih rješenja. Dok se Amerikanci zalažu za uvođenje sankcija Iranu, Rusija smatra da za to još nije vrijeme.

I dok na političkom planu vlada promjenljivo oblačno vrijeme , u oblasti ekonomije se razvedrava. Prošla godina je bila jedna od najuspješnijih. Robna razmjena je u 2005. iznosila blizu 20 milijardi dolara, što predstavlja povećanje od 30 posto u odnosu na 2004. Značajan priliv ostvaren je američkim investicijama u rusku privredu, a dvije zemlje su na još deset godina produžile sporazum o saradnji u naučno-tehničkoj oblasti.
XS
SM
MD
LG