Dostupni linkovi

Žestoke reakcije na izjavu predsednika


Nebojša BUGARINOVIC, Biljana JOVICEVIC

Na najavu predsednika državne zajednice Svetozara Marovića da će zamrznuti funkciju kako bi učestvovao u referendumskoj kampanji u Crnoj Gori, reagovala je Srpska radikalna stranka. Zamenik predsednika Tomislav Nikolić izjavio je tim povodom da Marovića treba proterati iz Beograda. Milorad Mirčić, predsednik Odbora za bezbednost Skupštine Srbije iz redova srpskih radikala, kaže da te reči ne treba shvatiti u bukvalnom smislu:

“Nema proterivanja u Srbiji, niko nikoga ne proteruje fizički sa srpske teritorije, ali ne može više da čovek bude na toj funkciji. I politički i ljudski moral bi nalagao Sveti Maroviću da podnese ostavku, a nakon te ostavke da krene u kampanju. Mislim da je ovo nakon Stipe Mesića nešto što je šokantno. Stipe Mesić je jedini, za sada, zvanično, javno saopštio da je uspeo u svom poslu, da više Jugoslavija ne postoji, a Sveta Marović je čovek koji je to na drugi način, faktički, saopštio. To je bukvalno presedan svih presedana da čovek koji ne čelu zajednice Srbije i Crne Gore kreće u kampanju osamostaljivanja Crne Gore, rasturanja te državne zajednice čiji je on predsednik. Retke su prilike u istoriji da se sretne takav slučaj. Mislim da je ovo period kada se pokazuje pravo i ljudsko i političko lice i Svete Marovića i svih.”

Da zakletva koju je položio Svetozar Marović nalaže predsedniku Državne zajednice vrlo jasne obaveze, stav je i predsednika Vlade Srbije Vojislava Koštunice. Premijer, naravno, koristi mnogo blažu formu od srpskih radikala:

“Nije državna zajednica bila funkcionalna, bilo je zastoja u njenom radu ali sam uveren sa onim optimizmom koji nosim u njenu budućnost, da će neuspeh referenduma u Crnoj Gori omogućiti efikasniju državnu zajednicu, odnosno funkcionalniju državnu zajednicu. Inače svi funkcioneri su dužni ma iz koje republike dolazili da deluju kao predstavnici državne zajednice. Ja hoću da verujem da će i predsednik Marović tako učiniti. Moraće tako da postupi jer je kao i svi mi dužan da poštuje zakletvu koju je položio stupajući na funkciju.”

Politički analitičar Zoran Stoiljković je drugačijeg mišljenja. On smatra da je namera Svetozara Marovića da zamrzne funkciju dok bude sprovođena referendumska kampanja, sasvim u redu:

“To je nešto što je korektan potez da se zamrzne funkcija dok traje kampanja, jer se sa te funkcije zaista u obavljanju javnih funkcija može uticati na raspoloženje građana Crne Gore s tim, što moram priznati, mada to malo cinično zvuči, da je ta funkcija inače bila prilično nedelatna, ali je korektan čin. Mislim da svi akteri sada kako se referendum približava treba da spuste loptu, da tako kažem, stvore jednu normalnu, racionalnu atmosferu uz razumne argumentacije, jer ako ni zbog čega drugog onda iz jednog jednostavnog razloga, šta god se desilo i šta bude volja građana Crne Gore da dolazi dan posle i potreba da u normalnim odnosima funkcionišu relacije Srbije i Crne Gore.”

*****

U Podgorici ni vlast ni opozicija nemaju dileme da su uvredljive poruke iz Srbije na račun predsednika državne zajednice deo referendumske kampanje, a ne atak na ličnost prvog čoveka zajednice SiCG. Premijer Milo Đukanović ocenjuje da Srbija na žalost "kao da nije izvukla pouku iz potpuno pogrešne prakse koju je imala u odnosu na najavu slovenskog, hrvatskog, bosanskog ili makedonskog osamostaljivanja" i nije shvatila "da je takva politika uglavnom bila na štetu srpskog naroda i Srbije".

U Podgorici ni vlast ni opozicija nemaju dileme da su uvredljive poruke na račun predsjednika Državne zajednice Svetozara Marovića, od strane dijela srpskih medija, poput naslova "Avetinjo" ali i više puta ponovljena poruka lidera radikala Tomislava Nikolića koji kaže da Marovića treba "motkom protjerati iz Srbije " , dio referendumske kampanje, a ne atak na ličnost prvog čovjeka zajednice

Komentarišući seriju žestokih napada na predsjednika Srbije i Crne Gore Svetozara Marovića od strane dijela srpskih medija i političkih aktera, crnogorski premijer Milo Đukanović rekao je za Radio Crne Gore da je problem u tome što je homogenizacija srpkih medija orkestrirana iz državnog vrha Srbije:

„U posljednjih par mjeseci ni u jednom mediju u Srbiji nijesam pročitao drugačiji stav o potpuno prirodnom pravu Crne Gore na obnovu nezavisnosti od onoga koji se na neki način diktira iz jednog ne medijskog, nego državnog centra. Ne bih, takođe, rekao da je ključni problem u tome što, makar potpuno otvoreno saopštava jedan opozicioni lider kakav je Tomislav Nikolić. Ja bih rekao da je problem u tome što se kreira jedna takva atomsfera u kojoj se i mediji i opozicija i većinska javnost ponaša na takav način.”

Ni Branislav Radulović iz Socijaldemokratske partije, članice vladajuće koalicije, ne smatra da su poruke Maroviću usmjerne na njega lično, već da su namijenjene crnogorskoj i vlasti i opozciji, kao upozorenje kakvi su odnosi Srbije i Crne Gore jedino mogući ako opstane Zajednica. Radaulović se posebno osvrnuo na poruku lidera radikala Nikolića, da Marovića «treba motkom istjerati iz Srbije»:

„I to je „motka“ koja čeka crnogorsku opoziciju, gospodina Bulatovića ili bilo kog drugog ko bi danas sjutra poželio da bude svoj na svome. To je upozorenje mnogo više crnogorskoj opoziciji kakva bi bila Crna Gora ukoliko bi ostala pod okriljem radikalske Srbije nego li nama suverenistima“.

I u opozicionoj Srpkoj narodnoj stranci, koja je najžešći zagovornik zajničke države, napade na Marovića povezuju sa referendumskom kampanjom. Ipak, potpredsjednik SNS Novica Stanić smatra da je Marović svojim ponašanjem doprinio da mu se upućuju takve poruke:

„Mislim da je gospodin Marović u najmanju ruku morao biti predsjednik svih građana i Srbije i Crne Gore. Prema tome, trebao je ostati na ravni ili visini funkcije koju obavlja da se ne miješa previše u kampanju. Što se tiče prijetnji iz Srbije, mislim da su one dio predreferendumske ili referendumske kampanje i da ih ne treba suviše ozbiljno uzimati. Ništa se u Beogradu nije desilo ni gospodinu Drnovšeku, ni Stipi Mesiću, pa neće ni gospodinu Maroviću“.

Poruke iz Srbije na račun predsjednika Državne zajednice u opozicionoj Socijalističkoj narodnoj partiji nijesu željeli da komentarišu. Visoki funkcioner Vasilije Lalošević ocjenjuje da će, pošto je kapmpanja počela, takvih poruka biti ali da ih SNP ne podržava:

„Takvih izajva je bilo i ranije i po svoj prilici će ih biti i ubuduće, ali ja bih htio samo da podsjetim javnost Crne Gore i na pojedine izjave iz crnogorskih medija i iz zatvorene crnogorske vlasti, na primjer, o tome da je opozicija neprijatelj Crne Gore ili na onu čuvenu izjavu premijera da smo mi iz opozicije šakali. Ono što je bitno za Socijalističku narodnu partiju, ja ću ovom prilikom to da ponovim, u ovoj referendumskoj kampanji apsolutno Socijalistička narodna partija će se zalagati da ne bude govora mržnje ni sa jedne, ni sa druge strane. "

I pored svega, crnogorski premjer Milo Đukanović isključuje mogućnost da mediska kampanja protiv crnogorske nezvisnosti uključujući i lične napade, može uticati na odnos države Crne Gore prema Srbiji i njenim građanima:

„Bez obzira na ovakve pokušaje iz Srbije, ja želim da kažem da će ne samo građani srpske nacionalnosti u Crnoj Gori biti kao i do sada apsolutno ravnopravni građani demokratske Države Crne Gore i njenog građanskog društva, nego da ćemo i nakon nezavisnosti uprkos ovakvim stavovima pokazati fleksibilnost i pokazati odgovornost da sa Srbijom gradimo najbolje moguće odnose.“
XS
SM
MD
LG