Dostupni linkovi

Završeno iznošenje argumenata tužbe


Dokazujući umiješanost Srbije i Crne Gore u zločin genocida u BiH, član pravnog tima Luiđi Kondoreli je, između ostalog, naveo izjavu Vijeća ministara Srbije i Crne Gore, iz koje je očigledno uopšteno priznanje krivice. Međutim, kako navodi Kondoreli, izjava je sasavim precizna kada je u pitanju zločin u Srebrenici:

“U samoj izjavi se priznaje da je vlada republike Jugoslavije svojevremeno organizirala, naložila i izvršila egzekuciju. Priznanje odgovornosti federalne republike Jugoslavije za Srebrenicu je zapravo posljednja karika u lancu onog što se dešavalo, a to je automatski i priznavanje genocida, jer je Srebrenica bila samo posljednja u nizu.”

Profesor Tomas Frank je nastojao otkloniti nesporazum između pojedinačne i kolektivne odgovornosti:

“Kakva bi očajna situacija bila kada bismo mijenjali odgovornost država za individualnu odgovornost? Dražva je svjesno i namjerno osmislila, pomogla, obučila, obukla, nahranila i finansijski podržala i inspirirala sve one koji su počinili genocid.”

Obraćajući se sudijama, profesor Frank je naglasio kako Sud ima historijsku ulogu u oblasti međunarodnog prava:

“Odvagajte dokaze, odlučite o odgovornosti, podučite narode i dajte nam ponovo nadu. Posebno pružite tu nadu žrtvama genocida. Nijedna druga institucija međunarodna ne može preuzeti takvu vašu ulogu i ne postoji druga alternativa.”

Pravni zastupnici BiH sedmodnevno iznošenje argumenata su završili riječima: “BiH ne traži osvetu, ni revanš. Tražimo pravdu.”
XS
SM
MD
LG