Dostupni linkovi

Srbija podstiče sukobe crkava


Srdan KUSOVAC, Blagoja KUZMANOVSKI, Miloš TEODOROVIC

*****

Spor SPC i MPC star je najmanje 40 godina. MPC je još 1967. proglasila samostalnost, ali joj to ne priznaje Srpska pravoslavna crkva. Za vreme postojanja Jugoslavije spor je praktično mirovao kao i za vreme ratova devedesetih. Dve crkve su pregovarale početkom ove decenije. Pregovori su, međutim, propali Najviše što je Srpska crkva ponudila na sastanku sredinom 2002. u Nišu bila je autonomija. Kada je MPC to odbila, SPC je formirala svoju ispostavu pod nazivom Pravoslavna ohridska arhiepiskopija. Na čelo je imenovan Zoran Vraniškovski, vladika Jovan, sveštenik koga je MPC ranije raščinila, a koga je zatim SPC rukopoložila na čelni položaj svoje ispostave u Makedoniji.

Danas, tri dana nakon što je taj sveštenik odslužio osmomesečnu zatvorsku kaznu na koju je osuđen zbog širenja nacionalne i verske mržnje, MPC saopštava u Skoplju da rad vladike Jovana Vraniškovskog ne finansira samo SPC nego i država Srbija.

*****

Sveti Sinod Makedonske pravoslavne crkve danas je obelodanio dokument koji, kao što kažu, nedvosmisleno potvrđuje involviranost vlade Republike Srbije u slučaju Vraniškovski. "To svedoči o njihovoj saradnji i o dejstvovanju srpske propagande u Makedoniji protiv Makedonske pravoslavne crkve", rečeno je na današnjoj press konferenciji u Skopju. Portparola Sinoda, Vladika Timotej, je pročitao dokument koji je poslalo srpsko Ministarstvo vera u originalu:

"Vaše Blaženstvo, obaveštavamo Vas da je rešenjem ministra 24. 1. 2006. godine na žiro račun Eparhijskog upravnog odbora pravoslavne eparhije vranjske, uplaćeno 500 hiljada dinara. Navedena sredstva namenjena su autonomnoj pravoslavnoj Ohridskoj arhiepiskopiji u ime dotacije sveštenstvu i monaštvu za mesec januar 2006. godine.
Sa najdubljim poštovanjem, ministar vera dr. Milan Radulović. "

U saopštenju Makedonske crkve, koje je preneo protođakon Ratomir Grozdanovski, postavljaju se sledeća pitanja:
- Zar ovo nije direktno mešanje u interese naše države i crkve?
- Zar nije prošlo vreme plaćanja propagandi u tuđim zemljama?
- Zar ovo ne znači posezanje Srbije prema Makedoniji i nove projeve velikosrpskog imperijalizma?

Sinod Makedonske crkve zatražio je od državnih vlasti Makedonije da ispitaju sve zloupotrebe, drska mešanja, uticaje i načine involviranja i dejstvovanja srpske države u poredak i stabilnost Republike Makedonije. Poruka je upućena i vlastima u Beogradu.

"Vladi i Ministarstvu za vere Republike Srbije poručujemo da ne bacaju novac koji je sakupio siromašni srpski narod za besmislene ciljeve i za osobe u tuđim zemljama sa izdajničkim karakteristikama. Neka se ne uzdaju u one koji su se odvratili od svojih jer će se oni još brže odvratiti i od njih.", rekao je protođakon Grozdanovski, upućujući apel za prestajanje ovakvih aktivnosti i za početak razvijanja istinskih, bratskih, dobrosusedskih i prijateljskih odnosa.

Na pressu je rečeno da se ova izjava slučajno poklapa sa izlaskom iz zatvora ranijeg vladike Makedonske pravoslavne crkve, Jovana, pošto mu je Vrhovni sud Makedonije smanjio kaznu sa 30 na osam meseci. Vraniškovski, koga je Srpska crkva priznala za arhiepiskopa takozvane pravoslavne Ohridske arhiepiskopije, izdržavao je zatvorsku kaznu zbog širenja verske, nacionalne i rasne mržnje.

U međuvremenu je makedonska vlada saopštila da će na sutrašnjoj sednici zadužiti Ministarstvo vanjskih poslova da zatraži od ministarstva Srbije i Crne Gore proveru informacije i dokumenta koji je danas objavio Sinod Makedonske pravoslavne crkve.

*****

Novinari Radija Slobodna Evropa zatražili su danas u Beogradu reakciju vlasti Srbije. Ministar vera Milan Radulović je rano popodne odbio da komentariše vest iz Skoplja. Nekoliko sati kasnije Ministarstvo vera Srbije je priznalo da je država Srbija podržala SPC.

U saopštenju, među ostalim, stoji da dosledno sprovodi svoju dužnost, a da su i "dužnost i nadležnost" tog ministarstva "pružanje podrške i pomoći pri zaštiti crkvenog kulturnog nasleđa" i "unapređenje verskog aspekta nacionalnog identiteta" izvan granica Srbije. Odnosno, kako navodi Ministarstvo Srbije i Crne Gore:

"Povremenim dotacijama eparhijama Srpske pravoslavne crkve izvan Srbije i Crne Gore Vlada Srbije u granicama svojih mogućnosti daje doprinos razvoju verske kulture u regionu i pomaže susednim zemljama u negovanju kako kulturnog tako i verskog pluralizma".

U saopštenju još stoji da je Vlada Srbije "zahvalna na svakoj dotaciji" iz inostranstva verskim zajednicama u Srbiji.

Je li ovo uobičajen vid pomoći? O tome profesor na Filozofskom fakultetu u Beogradu Nikola Samardžić za Radio Slobodna Evropa kaže:

SAMARDŽIĆ: U srpskoj vladi postoji jedan talibanski sektor koji nastoji da u saradnji sa Srpskom pravoslavnom crkvom izaziva nestabilnost u susednim državama, kao i u samoj Srbiji. Na taj način bi se mogla razumeti pomoć Ohridskoj arhiepiskopiji koju vlada Srbije obezbeđuje posredstvom poreza koji građani Srbije plaćaju da bi se izdržavale vladine institucije. To je jedna kriminal jer drugačije ne znam kako bih mogao to da objasnim.

RSE: Da li to može da zakomplikuje odnose dve države?

SAMARDŽIĆ: Sekularizam podrazumeva potpunu odvojenost crkve i države ili države i crkve. Vlada nema pravo na taj način da utiče na verske zajednice i da se upliće u konfesiju vernika, kao što ni vladi Srbije ne bi bilo pravo da se neke strane vlade mešaju u aktivnost verskih zajednica u Srbiji, što bi takođe bilo kriminalno delo.
XS
SM
MD
LG