Dostupni linkovi

Ubijen general zadužen za sigurnost


Snajperista je pogodio Mubdara Hatima al-Dulaimija u glavu. Metak ga je sustigao u onih nekoliko sekundi koliko mu je trebalo da izađe iz automobila, prije nego je na glavu stavio šljem. Nije pomoglo ni to što je na sebi imao neprobojni prsluk, što je putovao u konvoju od 14 dobro naoružanih vozila, što je imao zaštitu vojnika koji su mu ovarali vrata i štitili ga. Izdahnuo je u na licu mjesta, pred glavnim štabom. Charles Heyman, bivši urednik časopisa Jane's World Armie kaže da je to dokaz da je snajperista imao precizne informacije o generalovu kretanju:

"Niko ne zna što se tačno desilo, i vjerojatno će potrajati dok se situacija raščisti. Ali, mi smo poprilično sigurni da je u pitanju smaknuće, a ne slučajno zalutalo zrno. To je najvjerojatnije planirano i skoro sigurno uz pomoć iformatora iznutra."

U isto vrijeme kada je general ubijen čuli su se proturječni izvještaji o sporadičnim pucanjima. Neki su očevici čak izjavili da je ispaljeno više hitaca i da su i drugi vojnici ranjeni. Ti izvještaji međutim nisu potvrđeni.Ko je dakle naredio generalovo smaknuće. Heyman tvrdi da je na to pitanje trenutno nemoguće odgovoriti, jer je Al-Dulaimi kao komandant Šeste divizije iračke vojske mogao imati mnogo neprijatelja. Na vrhu liste su pobunjenici koji su se nebrojeno puta sukobili s pripadnicima Šeste. U posljednje vrijeme ova je divizija bila angažovana i na traženju kolovođa posljednjeg krvoprolića među sektama u Iraku. Široka lista potencijalnih neprijatelja uključuje i sunitsku i šiitsku miliciju. I na kraju, Dulaimijevu egzekuciju mogli su narediti i njegovi rivali iz Vlade, oni koji smatraju da je general postao prejak igrač.

Charles Heyman kaže kako je još uvijek prerano da bi se otkrili motivi ubistva:

"Šanse su pola-pola. Možda iza svega stoje pobunjenici, a moguće je i da je riječ o narudžbi iz armijskih redova. Još uvijek je rano za pravu procjenu."

Al Dulaimi je bio sunitski musliman i oficir je najvišeg ranga koji je dosada ubijen u Iraku od početka američke invazije. Šesta divizija kojom je general komandirao bila je najbolje opremljena i najjača postrojba Iračke vojske.
XS
SM
MD
LG