Dostupni linkovi

BECC


U Beccu je poccelo redovno martovsko zasedanje Saveta guvernera Medjunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) o spronom iranskom nuklearnom programu. Generalni direktor ove medunarodne agencije Mohamed el-Baradei izrazio je umereni optimizam da je uskoro mogucc sporazum imajucci u vidu nastojanja Moskve da ubedi Teheran da obogaccuje uranijum u Rusiji. "Medjunarodna agencija je zatrazzila od Irana da preduzme mere izgradnje poverenja, ukljuccujucci suspenziju aktivnosti na obogaccivanju uranijuma, ratifikaciju i primeni dodatnih protokola. Medjtim, ja mislim da je konfrontacija kontraproduktivna i necce obezbediti trano ressenje. Dakle, ssto pre se sve strane nadju za pregovarackim stolom, to bolje za sve", rekao je Baradej.
Americcki ambasador pri UN Dzzon Bolton upozorio je ranije da che Iran biti suocen sa "bolnim posledicama" ako nastavi obogachivanje urana i dodao da che Vassington iskoristiti "sva raspolozziva sredstva" kako bi neutralisao atomski projekat Teherana.
Iranski predsednik Mahmud Ahmadinedzad upozorio je da cce u sluccaju daljeg pritiska na Teheran, ukljuccujucci i raspravu u Savetu Bezbednosti, to imati nesagledive posledice. Zvaniccnici u Teheranu isticcu da bi to moglo znacciti i napusstanje medjunarodnog ugovora o nesirenju nuklearnog oruzzja. "Zzelim mir sa svima ali neccemo pristati na zastrassivanje, jer ni mi to ne ccinimo drugima. Mi smo koreknto odabrali nass put, baziran na zakonu i verujemo u njega", reklao je Ahmadinedzad.
XS
SM
MD
LG