Dostupni linkovi

SKOPLJE


Direktor zatvora Idrizovo Jovica Stojanovicc potpisao je u ponedeljak ressenje kojim se egzarh srpskog patrijarha u Makedoniji vladika Jovan pussta na slobodu dva dana pre isteka kazne. Vladika Jovan se od jula prossle godine nalazi na izdrzzavanju zatvorske kazne od dve i po godine zbog ssirenja verske i nacionalne mrzznje. Sredinom prossle sedmice, Vrhovni sud Makedonije uvazzio je njegovu molbu za smanjivanje kazne i umesto dve i po godine preinaccio je na osam meseci.
Vladiku Jovana je Srpska pravoslavna crkva imenovala za egzarha patrijarha srpskog u Makedoniji. SPC i Makedonska pravoslavna crkva vode vissedecenijski spor oko statusa Makedonske crkve, koja trazzi priznavanje autokefalnosti, ali to zasada nije uccinilia nijedna pomesna pravoslavna crkva.
  • 16x9 Image

    Dragan Štavljanin

    Dragan Štavljanin radi za RSE od 1994. Magistrirao je na problemu balkanizacije (Prag/London), doktorirao na fenomenu "informacione mećave" – višak informacija/manjak smisla (Beograd). Autor je knjiga "Hladni mir: Kavkaz i Kosovo" i " 'Balkanizacija' Interneta i smrt novinara".

XS
SM
MD
LG