Dostupni linkovi

HAG


Haski osudenik Milan Babic (50) izvrssio je samoubistvo u nedelju vecce u pritvorskoj jedinici Haskog tribunala u Seveningenu. Kako saopsstava Medjunarodni tribunal, Babicc je pronadjen mrtav u 18.30. Holandske vlasti su ubrzo utvrdile da je uzrok smrti samoubistvo.
On je jutros trebalo da nastavi svedoccenje protiv svog nekadassnjeg saradnika Milana Marticha koga je u prvom delu iskaza, zapoccetog 15. februara, tessko optuzzio da je po nalogu Miloševića i Državne bezbednosti Srbije, odnosno Jovice Stanišića, proterivao nesrpsko stanovništvo kako bi teritoriju Krajine pripojio Srbiji.
Babić, bivši premijer, predsednik i ministar spoljnih poslova RSK, osuđen je na 13 godina zatvora zbog zločina nad nesrpskim stanovništvom u Krajini, a pred sudom je u januaru 2004. priznao krivicu. Pre procesa Marticcu, svedočio je i na suđenju Slobodanu Miloševiću i Momčilu Krajišniku.
Babić je trebalo da bude svedok Tužilaštva i na predstojećim procesima Jovici Stanišiću, Franku Simatoviću i Vojislavu Šešelju.
XS
SM
MD
LG