Dostupni linkovi

Izostao američko-pakistanski sporazum


Posljednja stanica Bushove azijske turneje – Pakistan - američkoga predsjednika dočekao je sa izuzetno snažnim mjerama sigurnosti. Stotine opozicijskih političara je zatvoreno, među njima i Imran Khan, jedno od najpoznatijih imena u sportskom svijetu kriketa, a sve kako bi se spriječili planirani prosvjedi. Bushovu dolasku u petak navečer u Islamabad prethodio je niz antiameričkih demonstracija u svim gradovima u zemlji, te opći štrajk na poziv islamističkih stranaka. U četvrtak su u bombaškom napadu pokraj američkog konzulata u Karachiju poginule četiri osobe, među kojima i jedan američki diplomat.

No, Bush je usprkos očitom otporu dijela pakistanske javnosti stigao u najavljeni posjet. Borba protiv terorizma bila je u središtu pažnje susreta predsjednika Busha i Musharraf koji je od 2001. jedan od najbližih američkih saveznika u borbi protiv terorizma u islamskom svijetu. Zato je Bush i istaknuo "strateško partnerstvo" koje povezuje SAD i Pakistan:

"Preostalo je još mnogo toga da se učini kako bi se pobijedila Al Qaeda. Predsjednik Musharraf i ja to dobro znamo. Najbolji način da se pobjedi Al Qaeda je dijeliti sve informacije o njihovom kretanju, locirati ih i onda ih dovesti pred lice pravde."

Predsjednik Pervez Musharraf je ponovio da je cilj Pakistana - strateško partnerstvo u borbi protiv terorizma:

"Naše namjere su jasne, strategija je određena, mi je ostvarujemo i uspjet ćemo."

No, međusobne pohvale i zajednička borba protiv terorizma nisu bile jedine teme susreta. Razgovaralo se i o Kašmiru, zbog kojeg su Indija i Pakistan već vodili dva rata. Jedino rješenje je da lideri dvije zainteresirane zemlje zajedno sjednu i započnu razgovor o rješenju krize, istaknuo je Bush. No, američki je predsjednik upozorio da Pakistanu trebaju dodatne demokratske reforme. Naime, general Musharraf je na vlast došao prije sedam godina u državnom udaru kojim je izvela vojska. Izostao je i očekivani sporazum s Pakistanom oko nuklearnog programa kakav je ponuđen Indiji. No, Bush je kazao da Washington nema ništa protiv da se Pakistan snabdjeva prirodnim plinom iz Irana:

"Predsjednik me je upoznao s energetskim poteškoćama, posebno zbog rastuće ekonomije. Objasnio mi je situaciju i jasno nam je da je regiji potreban prirodni plin i sa našeg gledišta – to je sasvim uredu."
XS
SM
MD
LG