Dostupni linkovi

Novi spor sa državom oko privatizacije


Nakon neuspelog pokušaja kupovine kompanije Knjaz Miloš, što je izazvalo brojne polemike i reagovanja državnih organa, košarkaš Vlade Divac i sa kupovinom jednog od najtiražnijih dnevnih listova Večernjih novosti nailazi na prepreke koje mu postavlja država. To što je država podnela tužbu protiv komapnije Divac CO tražeći privremenu zabranu aktivnosti u vezi sa akcijama komapnije Novosti i naknadu štete zbog navodnog obezvređivanja tih akcija, izazvalo je brojne špekulacije u javnosti koje se kreću u rasponu od toga ko onemogućava proslavljenom košarkašu da učestvuje u privatizaciji do toga ko stoji iza njega. Divac, koji je pre nepunih mesec dana prisustvovao prijemu u premijerovoj stranci objašnjavajući to time da u Demokratskoj stranci Srbije ima puno prijatelja, i koji je podržao sadašnjeg predsednika Srbije Borisa Tadića u izbornoj kampanji, ipak sada kaže da on nije u sukobu sa državom i objašnjava zašto se sreo prethodnog dana sa Tadićem:

“Pojedinci koji bi trebalo da se zalažu za zakon, ne zalažu se. Sinoć sam bio kod predsednika na njegov poziv, inače ne bi išao jer nemam zbog čega da se žalim. Ja se ovde ne žalim, ja se samo jednostavno ponašam po principu vladavine zakona tako da očekujem pravednu presudu. Ne tražim ni od kog da me brani, samo zakon.”

Jedna od špekulacija, a koju je izneo Branko Pavlović, konsultant malih akcionara, je da iza ponude Vlada Divca za kupovinu akcija Novosti stoji nemački medijski gigant Vac i kontroverzni biznismen Stanko Subotić Cane:

“Ja to pouzdano znam, nemam ja nikakve dileme da je to tako. Samo naravno ne mogu da vam kažem, znate, ja sad imam papir taj i taj. Cilj je da Cane Subotić uzme celu prodajnu mrežu, znači, Cane Subotić plaća stvarnu cenu te prodajne mreže, Vac od tih para kupuje Politiku i kupuje Večernje novosti, tako da je za Vac to nulta transakcija. On nizašta dobija monopol, ima Dnevnik, ima Politiku, ima Večernje novosti od pisanih medija, ali bez investicije.”

Međutim, Vlade Divac odbacuje špekulacije da iza njega stoji neko:

“Šta da vam kažem, stvarno, koga ste nabrojali sve? Vac, Subotić, Lazarević, ne bi me čudilo da se pojavi još neki. Moje su namere iskrene i uvek otvorene za javnost tako da sve što radim, radim javno. Špekulacije oko nekih ljudi koji iako su pominjeni u svojstvu mog imena nisu blizu istine tako da je to verovatno jedna metoda kojom se služe kao i u mom prethodnom slučaju kad sam bio u Knjazu.”

Ministra za privredu i privatuizaciju Predraga Bubala, inače Divčevog prijatelja, nismo uspeli da kontaktiramo, a ekonomski analitičari takođe odbacuju špekulacije o povezanosti Divca sa pojedinim kompanijama i ljudima u slučaju Novosti. Ekonomista Milan Kovačević kaže da je Vac dovoljno velika firma koja već ima dominatnu ulogu u dnevnom listu Politika i da bi otvoreno mogao to da učini i na drugim mestima, ali da bi to onda u slučaju Politike i Novosti bilo u direktnoj konkurenciji:

“Što se tiče Divca, mene čudi zašto nisu oni istražili kad je on oko Knjaza Miloša pokušavao da kupi akcije, bilo je potpuno nelegalno povećavati cijenu. A ovaj put ne vidim njegovu krivicu, bilo da on to kupuje za sebe ili prodaje kasnije. Ako mi hoćemo tržišnu privredu gde je sasvim legitimno da neko danas kupi ako misli da će to bolje prodati sutra, ne vidim ko bi to sa strane sudio ko je budući dobar vlasnik Večernjih novosti.”

Akcije Novosti koje Divac hoće da kupi su privatno vlasništvo zaposlenih u listu koji su upravo Divca i pozvali, i Ruža Ćirković, ekonomski novinar nedeljnika NIN, postavlja pitanje šta državu briga ko će da kupi privatno vlašništvo:

“U zakonu ne postoji nikakvo ograničenje ko sme posedovati medije, a ko ne sme. Postoje zakonom regulisane stvari oko sprečavanja pranja novca i tu država može da interveniše ako smatra da se radi o prljavom novcu i da se tu neki novac pere, zakonskim putem može da interveniše. A ovaj način koji država primenjuje za mene je potpuno nedopustiv i on je atak na privatno vlasništvo. Što se tiče Vlade Divca, nije mi uopšte jasno, on ima svoje pare, ima Beogradsku berzu. On je mogao do sada svoje pare da uposli na vrlo legalan, transparentan, nesporan način i nije mi jasno ko njega uvodi stalno u te sporne slučajeve.”
XS
SM
MD
LG