Dostupni linkovi

Obračun sa crnim tržištem stokom


Sustav ne funkcionira jer je korumpiran, glavna je pouka iz slučaja krave Šane, za koju je ustanovljeno da, srećom, nije bila zaražena kravljim ludilom, upozorio je danas seljak i saborski zastupnik Hrvatske seljačke stranke, Ivan Kolar:

"Bez uprave za veterinarstvo a pod plaštom ministra, u ovom sustavu se slučajno ništa ne događa. Svi znaju za sve. Novac probija sve barijere i svaki papir se dobije za novac."

Potražnja za junetinom i govedinom u maloprodaji zadnjih dana pala je za četvrtinu, dodao je predsjednik stranke, Josip Friščić:

"U roku od dva tjedna je otkupna cijena pala sa 14 na 11 kuna. Od jučer imam obavijest iz Slavonije da nitko ne želi otkupiti stoku u kraju iz kojeg potiče kravlje ludilo."

Sve su krave u Hrvatskoj evidentirane. Krava, koju se pokušalo podvaliti kao Šanu iz Ivankova u Slavoniji prošvercana je, najvjerojatnije iz Bosne i Hercegovine. O dimenzijama tog problema govori bivši ministar poljoprivrede, Božo Pankretić:

"Već desetak godina upozoravamo na meku granicu sa Bosnom i Hercegovinom. Upozoravamo na to da njihov sustav ne funkcionira. Primjerice, kada smo mi 2001. godine zabranili uvoz iz svih zemalja, posebice iz onih gdje je bilo kravlje ludilo, oni su dozvoljavali uvoz. Onda nam se događalo da je meka granica veliki problem. U tom dijelu mora se uspostaviti takva inspekcijska kontrola i takva granica kroz koju se neće moći tek tako šetati. To se sigurno ne šeće preko nekih planinskih putova, nego to prolazi po legalnim zbog toga što naše inspekcije ne funkcioniraju kako bi trebalo."

U igri je velik novac, upozorava Pankretić:

"Ako je jedna krava tamo kupljena za 500 eura, a ovdje se prodaje za 1000 eura, onda se radi o stopostotnoj zaradi. Ako se tako proda 30 krava dnevno i sračunate dobit na godinu, onda dolazite do određenih iznosa koji govore koliki je kriminal. Iskreno se nadam, zbog zaštite naših potrošača, da je on mali, mada se bojim da nije jer se već dugo godina provlači a interes je veliki. Ako ti je interes veliki za određenim kriminalom, onda taj kriminal nije mali."

Nema izravnog šverca stoke iz Srbije u Hrvatsku, procjenjuje Pankretić, ali ima neizravnog:

"Stoka dođe iz Srbije u Bosnu i Hercegovinu, a onda iz Bosne i Hercegovine završi u Hrvatskoj."
XS
SM
MD
LG