Dostupni linkovi

Čeku počeo konsultacije za sastav Vlade


Nakon što mu je predsednik Kosova Fatmir Sejdiu u četvrtak poverio mandat za sastav nove vlade, posle ostavke Bajrama Kosumija, Čeku se tokom danas susreo sa šefom UNMIK-a Sorenom Jesenom Petersenom, predsednikom Kosova Fatmirom Sejdiu, Predsedništvom Demokratskog saveza Kosova, predsednikom Demokratske partije i Predsedništvom Alijanse za budućnost Kosova.

Posle sastanka sa Predsednistvom DSK Čeku je izjavio kako je to «samo početak konsultacija” i da će se tokom sledeće nedelje moći konkretno govoriti o sastavu vlade. Istovremeno, šef UNMIK-a Soren Jesen Petersen je posle sastanka sa predsednikom Kosova Fatmirom Sejdiu ocenio da su u procesima kroz koje Kosovo prolazi bile potrebne nove energije kako bi se do kraja godine okončao proces utvrđivanja statusa:

«Demokratske institucije funkcionišu izuzetno dobro i to što se događa je potreba za novom energijom, to nije kriza , već dodatak nove energije.»

Predsednik Sejdiu je ocenio da kod koalicionih partnera postoji jedinstvo oko promena koje su izvršene i da Čeku uziva njihovu punu podršku. Istovremeno, šef Američke kancelarije u Prištini Filip Goldberg je odbacio optužbe iznete od predsednika Skupštine Nedžata Dacija i njegovog savetnika Ramuša Tahirija da je bio incijator i direktno učestvovao u smenama koje su se dogodile. Goldberg je kazao kako nije korektno da se SAD optužuju za unutrašnja politička kretanja na Kosovu.
XS
SM
MD
LG