Dostupni linkovi

Promene na vlasti ubrzaće definisanje statusa


Na Kosovu je potrebno izvršiti mnoge promene na terenu, pre nego što se krene ka rešenju statusa, izjavio je u Prištini specijalni izaslanik UN za status Marti Ahtisari. Šef međunarodnih pregovarača je tokom trodnevnog boravka na Kosovu bio svedok promena na čelu Vlade i Skupštine. Takva dešavanja, prema oceni Ahtisarija, neće negativno uticati na pregovarački proces već se može desiti suprotno:

“Došao sam na Kosovo u trenutku kada se u Vladi dešavaju promene, ne verujem da će to uticati na proces rešavanja statusa. Naprotiv, promene mogu ubrzati proces jer nemamo vremena za gubljenje.”

Ahtisari je istakao kako ne može da ocenjuje imenovanje generala Agima Čekua za mandatara za sastav nove vlade Kosova, već je njegov posao da nastavi da sarađuje sa kosovskim vlastima. Prema njegovim rečima, u nastavku razgovora Beograda i Prištine, pored decentralizacije, razmatraće se i pitanja koja se tiču prava manjinskih zajednica i kulturnog nasleđa:

“Ohrabrio sam lidere da gledaju u budućnost i ne bave se prošlošću, jer ovo je proces kojim se definiše status i određuje kakvu će budućnost Kosovo imati Kosovo.”

U nastavku pregovaračkog procesa očekuje se da Beograd i Priština nastave razgovore 17. marta u Beču. Marti Ahtisari je izrazio uverenje da će se do kraja godine doći do faze određivanja statusa, ali to zavisi od svih strana.
XS
SM
MD
LG