Dostupni linkovi

Volja gradi međuetničke odnose


Šef međunarodnih pregovarača za status Kosova Marti Ahtisari izjavio je kako je tokom svoje posete Kosovu želeo da najpre poseti Lipljan, pošto je to opština u kojoj žive i Albanci i Srbi, a ima i poboljšanja u međuetničkim odnosima. Prema oceni Ahtisarija, Lipljan može biti model za ostale opštine na Kosovu:

“Nadam se da će vaša opština postati model multietničnosti i primer kako treba da izgledaju međuetnički odnosi.”

Marti Ahtisari je razgovarao sa zvaničnicima Skupštine opštine, predstavnicima srpske zajednice i lokalnim verskim liderima. Specijalni izaslanik UN za status je izjavio kako razgovori u Beču imaju za cilj da se pronađu načini za bolji život svih zajednica na Kosovu, a posebno da se decentralizacijom organizuje život na lokalnom nivou:

“Za mnoge stvari je potreban novac. On je neophodan za poboljšanje zdravstvenog sistema, školstva i infrastrukture, ali za unapređenje međuetničkih odnosa nije potreban novac, već dobra volja svih strana.”

Ahtisari je dodao da su za to svi odgovorni a ne samo političari.

Iako odvojeno, u Lipljanu žive i Albanci i Srbi, a posle rata mnogi pripadnici srpske zajednice su taj grad napustili. Ahtrisari je obišao deo grada u kome živi srpska zajednica. Srbi su od Ahtisarija tražili da im objasni kako se može poboljšati njihov položaj, odnosno sigurnost i ekonomsko stanje. Ahtisari je istakao da se razgovorima o statusu upravo teži pravim rešenjima, te da na Kosovu svi moraju imati ista prava. Ali, rekao je Ahtisari, i Srbi učešćem moraju doprineti izgradnji međuetničkih odnosa, jer bojkot ne rešava probleme:

“Ako vi ne učestvujete u radu institucija, onda će biti teško bilo kojoj administraciji da stvori uslove za bolji život svih zajednica.”

Specijalni izaslanik generalnog sekretara UN za pregogovore o statusu Kosova Marti Ahtisari istakao je da se tokom pregovaračkog procesa trebaju rešiti problemi povratka raseljenih, slobode kretanja i prava manjinskih zajednica.
XS
SM
MD
LG