Dostupni linkovi

Počela djelovati Bošnjačka stranka u Crnoj Gori


U sali nekadašnje Tekstilne fabrike, iz koje su davno izbačene mašine, svečanom akademijom obilježeno je ujedinjenje nacionalnih partija Bošnjaka - muslimana u Crnoj Gori u jedinstvenu Bošnjačku stranku.

Predsjednik Predsjedništva Bošnjačke stranke Rafet Husović:

„Za nas je ovo veliki dan. Uglavnom smo dali do znanja da smo mi spremni za saradnju sa svim političkim partijama i grupacijama koji vide Bošnjake kao narod, odnosno kao konstitutivni narod ove buduće države.“

Od raspada Stranke demokratske akcije na početku višestranačja u Crnoj Gori, kojim je prethodilo hapšenje njenih čelnika zbog navodnog neprijateljskog udruživanja, što je kasnije opovrgnuto na sudu, Bošnjaci - muslimani su se devedesetoprocentnom većinom odlučili da svoje provjerenje na izborima poklone građanskim partijama u Crnoj Gori. U Bošnjačkoj stranci se nadaju da će se njenim formiranjem to promijeniti, a na ulicama Rožaja, grada sa dominantnim bošnjačkim življem, različito gledaju na novu jedinstvenu nacionalnu stranku:

ROŽAJAC 1 : Ima pravo da se objedinjuje ko hoće, ali ja sam u DPS-u odavno. DPS, evo treba ruku na srce da stavim, koja bi ti to druga obezbijedila.

RSE: Šta misle stolari o nacionalnoj partiji?

ROŽAJAC 2: Samo da nam daju do daske.

ROŽAJAC 3: Mislim da je krajnje vrijeme da se Bošnjaci ujedine, traže svoje nacionalno pravo.

RSE: Zašto petnaest godina bošnjaci praktično nijesu moglii da stvore jednu partiju?

ROŽAJAC 3: Razlog pritisaka i strah, drugo vrijeme, ratovi u okruženju.

ROŽAJAC 4: Da smo poslušali Haruna Hadžića, znate đe bi mi otišli? Ma, mi bismo ti našli Crno more, a ne Anadoliju, burazeru.

Harun Hadžić, dvije godine politički zatvorenik, govorio je na svečanoj akademiji:

„Ovih dana čujete da je bošnjačkom narodu porasla cijena. Neke se stvari ne mogu prodavati, kao na primer, život, kao na primer, nacionalni interes, kao na primer obraz, moral, dostojanstvo“.

RSE: Zašto je najveći aplauz dobio upravo gospodin Harun Hadžić?

ROŽAJAC 5: Najbolji govor je održao.

ROŽAJAC 6: Govori iz duše naroda.

ROŽAJAC 7: Pošten čovjek.

RSE: Što je ovoliko godina trebalo da se Bošnjačka partija ujedini u jednu?

ROŽAJAC 7: Što nije DPS dao da se ujedine.

ROŽAJAC 8: Dosta je bilo više prevara. Dosta je bilo laži i dosta je bilo «munafikluka».

ROŽAJAC 9: Ništa se preko noći ne može završit. Prije svega, bio je strah od dešavanja okolo. Rat.

ROŽAJAC 7: Narod je mislio, ali nijesu dali.

RSE: Ko ne da?

ROŽAJAC 7: Vlast ne da. Oni misle sve da otkupe pred izbore.

ROŽAJAC 8: Pa, jedan dobar dio to neće dat.

...“Nego uđi, magaza ovamo, uzmi zlata koliko ti drago“... .

Respektabilnost prema novoformiranoj partiji u Crnoj Gori, gdje Bošnjaci - muslimani čine petnaestak odsto stanovništva, iskazale su skoro sve crnogorske političke partije. Poslanik Mevludin Nuhodžić predstavljao je vladajuću koaliciju. Narodnu stranku njen predsjednik Predrag Popović, Socijalističku narodnu partiju potpredsjednik Dragiša Pašić, koji za Radio Slobodna Evropa kaže:

„Svakako da zastupanje interesa bilo kog etnosa, bilo koje nacionalne grupacije u Crnoj Gori je itekako poželjno na jedan autentičan i reprezentativan način“.

Miodrag Živković, predsjednik Liberalne partije:

„Mi liberali je ne osjećamo kao konkurenciju, nego kao budućeg saradnika u mnogim akcijama koje mislim da možemo voditi zajedno“.

Prije samo nekoliko godina mnogima je bilo nezamislivo da za istim stolom i uz bogatu trpezu zajedno sjede bošnjački politički lideri i predsjednik Demokratske srpske stranke Ranko Kadić:

„Tačno je to. Ne može se više raditi na podjelama. Neko je petnaest godina vladao Crnom Gorom pravdajući to nekim mogućim sukobima. Nema više sukoba u Crnoj Gori, nema danas nikakvih sukoba na prostoru Balkana, a možda je trebalo, ne da je možda nego je sigurno trebalo, da sjednemo mnogo ranije“.
XS
SM
MD
LG