Dostupni linkovi

VASHINGTON/GAZA


Mandatar za sastav palestinske vlade Ismail Hanija negirao je da je nagovestio da cce Hamas jednog dana priznati Izrael, isticuci da jedino postoji mogucnost postizanja dugorocnog mira, prenosi agencija Reuters. Americki dnevnik "Washington post" objavio je u nedelju intervju sa Ismailom Hanijom u kojem je on rekao: "da su Palestinci spremni priznati Izrael ako se zauzvrat palestinskom narodu dati drzava i vratite im prava." Hanija je, medjutim, izjavio novinarima u Pojasu Gaze da se "nije doticao pitanja priznavanja Izraela u intervjuu datom `Washington postu`".
"Ja sam naglasio da kada se Izrael povucce sa teritorija okupiranih 1967, ukljuccujucci Jerusalim, oslobodi zatvorenike i prizna pravo palestinskih izbeglica da se vrate, Hamas cce tada biti u moguccnosti da prihvati dugotrajno primirje. I kada sam govorio o postupnom mirovnom procesu, mislio sam primirje koje cce biti ostvareno politicckim sredstvima", kazao je Hanijah.
Palestinski predsjednik Mahmud Abas najavio da ce podnijeti ostavku ukoliko nova palestinska vlada, koju ce formirati militantna grupa Hamas, ne ispuni zahtjeve koje pred nju postavlja medunarodna zajednica.
  • 16x9 Image

    Dragan Štavljanin

    Dragan Štavljanin radi za RSE od 1994. Magistrirao je na problemu balkanizacije (Prag/London), doktorirao na fenomenu "informacione mećave" – višak informacija/manjak smisla (Beograd). Autor je knjiga "Hladni mir: Kavkaz i Kosovo" i " 'Balkanizacija' Interneta i smrt novinara".

XS
SM
MD
LG