Dostupni linkovi

BRISEL / PODGORICA


Visoki predstavnik Evropske unije (EU) za zajedničku spoljnu i bezbednosnu politiku Havijer Solana (Javier) pozvao je danas vlasti Crne Gore da prihvate inicijativu izaslanika EU Miroslava Lajčaka prema kojoj bi odluka o državnom statusu Crne Gore bila validna ako bi za nju glasalo više od 55% građana izašlih na referendum.
Ranije danas je Socijalistička narodna partija, vodeća opoziciona stranka u Crnoj Gori formalno prihvatila predlog Miroslava Lajčaka, što su još ranije učinile Srpska narodna stranka i Narodna stranka.
U saopštenju koje je služba za medije Havijera Solane izdala dva dana pred ministarski sastanak Evropske unije stoji da je "sporazum vlasti i opozicije o modalitetima predloženog referenduma od suštinske važnosti za legitiman i održiv proces", da "današnja odluka crnogorske opozicije ... predstavlja važan korak u pravom pravcu" i da bi "slična odluka vladajuće koalicije omogućila da referendumski proces počne odmah pod najboljim okriljem i uz potpunu podršku Evropske unije".
Pokret za nezavisnu Crnu Goru, koji je još ranije predlog Miroslava Lajčaka ocenio "skandaloznim", danas je ocenio da odluka Miroslava Lajčaka "zaslužuje da bude odbačena", ali je navedeno da je taj pokret spreman da prihvati rešenje Saveta ministara Evropske unije.
Demokratska partija socijalista i Socijaldemokratska partija - stranke članice vladajuće koalicije, najavile su za ponedeljak i utorak saopštavanje svoje odluke u vezi sa predlogom izaslanika Evropske unije.
XS
SM
MD
LG