Dostupni linkovi

PRAG


Dvadeseta žrtva ptičjeg gripa umrla je u Indoneziji. Reč je o jednoj 27-ogodišnjoj ženi.
Prvi slučaj zaraze živine otkriven je u Francuskoj, a novi slučajevi su potvrđeni zvanično u Hrvatskoj, Sloveniji i u Indiji.
U Parizu je saopšteno da je virus tipa H5N1 otkriven u na jednoj farmi ćurki u centralnom delu zemlje i da je na toj farmi sva živina potamanjena.
To je prvi slučaj zaraze živine u nekoj od država Evropske unije budući da je zaraza do sada bila otkrivana samo među divljim pticama.
Tri slučaja ptičjeg gripa potvrđena su danas u Sloveniji.
Saopšteno je da je virus H5N1 otkriven u telima jedne sive čaplje pronađene u Dupleku, a virus H5 kod dva labuda pronađena na Dravi kod Maribora.
U Zagrebu je objavljeno da je analizom sprovedenom u Centru za peradarstvo Hrvatskog veterinarskog instituta utvrđeno da je jedan od uginulih labudova koji je pronađen kod Trogira bio zaražen virusom ptičjeg gripa tipa H5. Saopšteno je da će u ponedeljak biti poznato o kojem je konkretno podtipu reč.
Saopšteno je i to da je lokacija kod Trogira na kojoj je ovaj labud pronađen udaljena samo desetak kilometara od lokacije Slatine na Čiovu, gde je još prošle sedmice otkrivena zaraza ptica virusom H5N1.
U Gruziji je naređeno tamanjenje živine u blizini žarišta ptičjeg gripa.
U Indiji je saopšteno da je novo žarište ptičjeg grupa otkriveno u državi Gudžarat.
XS
SM
MD
LG