Dostupni linkovi

Svaki peti potrošač krade struju


Električna energija se u Crnoj Gori krade do alarmantnih količina. Samo je prošle godine, zvanična je procjena Elektroprivrede Crne Gore, na taj način nestalo 7,5 miliona eura. U Bijelom Polju je ta pojava rasprostranjena ni manje ni više nego u drugim crnogorskim gradovima, a osnovano se sumnja na čak svakog petog potrošača:

BJELOPOLJAC 1: Normalno je da se država ne krade. To nije sasvim normalno, ali se smatra.

.....“Ja, ipak, varam malo bolje“...

BJELOPOLJAC 2: Država je jaka. Može se to iskoristit.

.....“Iako su lagali mene i ja lažem vas“.......

BJELOPOLJAC 3: Čuo jesam, ali nijesam vidio i ne možeš ni da vidiš. Svako ima u svoje domaćinstvo, normalno.

Direktor bjelopoljske Elektrodistribucije Vešo Pavićević kaže da je krađa struje u Bijelom Polju eskalirala upravo ove zime:

„Mi imamo zadnjih mjeseci velike gubitke na distributivnoj mreži. Jedan od glavnih razloga je neovlašćeno korišćenje električne energije, odnosno krađa struje. To je jedan ozbiljan problem koji se postavlja pred Elektroprivredu i mi ćemo koristiti sve mogućnosti koje imamo da toj krađi stanemo na kraj. U procentu, od 45 % gubitaka koji su bili prošlog mjeseca krađa struje je tu vjerovatno oko 20 %.“

Diplomirani inženjer elektrotehnike Miloš Malić kaže da je osnovni problem o relativno jednostavnoj dostupnosti električne energije koja je i roba:

„Njena specifičnost je u odnosu na druge robe što se troši, registruje, pa se kasnije plati. Priključni kablovi idu direktno na električno brojilo. Svaka zloupotreba ovog načina je neovlašćena, odnosno krađa. Načini kako se to izvodi su različiti, a najčešće su zaobilaženje mjerene električne energije, oštećenjem brojila, zloupotrebom plombe, priključenje potrošača prije brojila i slično“.

Elektroprivreda Crne Gore saopštila je da čak hiljadu procesuiranih krivičnih prijava u prošloj godini nijesu dale skoro nikakav efekat zbog blagih sudskih kazni. I do same prijave je, međutim, vrlo teško doći, kaže direktor Elektrodistribucije Vešo Pavićević, što zbog slabe tehničke opremljenosti, što zbog perfidnosti onih koji se usuđuju da krađu struje planiraju čak i pri izgradnji novih stanova:

„Mi još uvijek idemo sa ispitivanjem sa ispitnim lampama, sa onim sa čim raspolažemo. Međutim, ne možemo tamo gdje se na perfidan način krade struja kada čovjek pravi kuću ili stan on to drugim dovodom dovede, a imamo još jedan veliki problem, susrećemo se sa potrošačima koji nedozvoljavaju da se izvrši kontrola mjernog mjesta. Đe god se ne dozvoljava da se izvrši kontrola mjernog mjesta postoji osnovana sumnja da se tamo krade struja. Imamo takvih potrošača dosta. Imamo zahtjev kod Ministarstva unutrašnjih poslova da nam daju asistenciju policije da izvršimo kontrolu tih mjernih mjesta“.

Krađu struje osuđuju svi, osim kradljivaca, ali...:

BJELOPOLJAC 4: To je istina da kradu struju, ali to kradu neki možda ovi veći funkcioneri i ne može da ode ni krivična prijava ni ništa. A ne obični građani, obični smrtnici.

....“Iako su lagali mene i ja lažem vas“...

BJELOPOLJAC 5: Krade se. Sitno je to što se krade. To su građani, sitno. Ima ovih koji više kradu. Firme.

...“Ja, ipak, varam malo bolje“...

BJELOPOLJAC 6: Građani su sitni, to je neosjetljivo. Firme što kradu, to je.
XS
SM
MD
LG