Dostupni linkovi

Film koji vas udari ljepotom...


Filmska priča o Esmi i njenoj kćerki, nagrađena “Zlatnim medvjedom”, nakon Berlina izazvala je buru emocija i na projekciji upriličenoj za novinare u Sarajevu:

“Možda najbolji komentar sad gospodin kaže ženi: ’Treba zabraniti da pravi film.’ To kaže u smislu Jasmiline igre na emociju. Za neku ozbiljniju priču, kritiku o filmu, morao bi se pogledati deset puta - da navikneš da ne zaplačeš.”

“Prepuna sam emocija i ne mogu govoriti. Mada se to sve dešavalo i znamo da se dešavalo, ali kad vas udari ovakav jedan film ljepotom i umjetnošću... Voljela bih da ste me pitali poslije nekoliko dana.”

Jasmila Žbanić:

“Ja sam željela napraviti emotivnu priču, ali mislila sam da nas ta priča emotivno dojmi zato što smo odavdje. Međutim, u Berlinu se pokazalo da je internacionalna publika reagovala na sličan način. Naravno da mi je bila namjera da napravim nešto što jeste univerzalno, što će svi ljudi moći doživjeti, ali nisam znala u kojoj mjeri sam uspjela dok nisam vidjela ljude u Berlinu koji su plakali.”

Bh. premijera bit će organizovana 1. marta u olimpijskoj dvorani “Zetra” u Sarajevu. “Grbavica” će biti prikazana u do sada na najvećem prostoru u kojem je prikazan jedan film u BiH. Tako će premijeri berlinskog laureata prisustvovati 4.000 gledalaca. Sav prihod od prodaje namijenjen je za kampanju za dostojanstvo preživjelih. Paralelno sa Sarajevom, “Grbavicu” će od 1. marta moći da vidi publika širom BiH. Pored “Zlatnog medvjeda” na 56. filmskom festivalu u Berlinu, film “Grbavica” dobio je i nagradu Ekumenskog žirija, te Mirovnu filmsku nagradu.
XS
SM
MD
LG