Dostupni linkovi

Razdor oko kontrole lučkog prometa


Državna kompanija iz Ujedinjenih Arapskih Emirata kupila je britansku tvrtku P&O koja je vlasnik robnih terminala u lukama širom svijeta. Među njima su i one duž istočne obale Sjedinjenih Američkih Država. Administracija predsjednika Busha već je odobrila realizaciju dijela ove tranzakcije koji se tiče Amerike, a čija se vrijednost procjenjuje na oko 7 milijardi dolara. Međutim, taj sporazum s tvrtkom Dubai Ports World ozbiljno je uznemirio mnoge članove američkog Kongresa, koji podsjećaju da su među teroristima koji su izveli napade na New York i Washington 11. septembra 2001. godine, dvojica bila iz Emirata, te da je ta zemlja služila kao logistička i financijska baza za pripremu napada.

Vođe republikanske većine u oba doma Kongresa, senator Bill Frist i kongresman Dennis Hastert, osudili su odluku Bijele kuće i pozvali predsjednika da spriječi pomenutu transakciju. Podjednako zabrinuti i zbunjeni su čelnici opozicije. Demokratski senator iz New Yorka, Charles Schumer kaže:

"Kako je moguće da ćemo prepustiti kontrolu lučkog prometa, jednu od najvitalnijih oblasti domovinske sigurnosti, kompaniji iz zemlje koja podržava teroriste? Nitko to ne može razumjeti – nijedan demokrat i nijedan republikanac. Prosječni građani nas zaustavljaju u pitaju: 'Što se to događa?' Ova odluka kao da je krunski dokaz da vlada nema nikakvu kontrolu."

Gradonačelnici i guverneri s istočne obale Sjedinjenih Država, također se oštro protive najavljenoj promjeni i traže da se cijeli sporazum preispita. No, predsjednik Bush, čini se, nema namjeru popustiti:

"Razumijem zašto neki u Kongresu preispituju moguće posljedice ove tranzakcije po našu nacionalnu sigurnost. No, oni moraju znati da je naša vlada vrlo pažljivo proučila to pitanje. Ponavaljam: da smo ustanovili da bi zbog ovog posla zemlja, na bilo koji način, bila manje sigurna, ne bismo ga dopustili."

Američki predsjednik dodao je kako je tvrtka Dubai Ports World bila vrlo kooperativna i kako neće preuzeti nadzor nad sigurnosnim režimom u američkim lukama.

Promet robe u američkim lukama na istočnoj obali do sada je, godinama i vrlo uspješno, nadzirala britanska kompanija Peninsula and Oriental Steam Navigation Company, poznatija kao P&O. Više od 50 posto kargo prometa u tom dijelu Amerike u rukama je stranih tvrtki. Michael O'Hanlon, stručni suradnik Brookings Instituta u Washingtonu, kaže da je rasprava o kredibilitetu novog lučkog operatera zapravo od sekundarne važnosti:

"Ujedinjeni Arapski Emirati su dobra zemlja, s dobrom vladom, a kompanija o kojoj je riječ je vrlo ugledna. Međutim, ovdje se radi o nečem drugom – o sigurnosti američkih luka, naše prve linije linije obrane protiv terorizma. Mislim da oni koji se zalažu za provedbu ove tranzakcije moraju podastrijeti znatno više dokaza koji bi je opravdali, radije nego da se upuštaju u rasprave o tome koliko treba vjerovati Ujedinjenim Arapskim Emiratima. To nije ključno pitanje."

Zabrinuti članovi američkog Kongresa i Senata najavljuju da će predložiti hitno uvođenje zakona kojim će se spriječiti prelazak lučkih operacija u ruke arapske tvrtke. Predsjednik Bush najavljuje da će na takav zakon uložiti veto.
XS
SM
MD
LG