Dostupni linkovi

Manjine muče slični problemi


Informiranje, zastupljenost u zakonodavnoj i izvršnoj vlasti i škole, problemi su koji podjednako muče hrvatsku zajednicu u Srbiji i Crnoj Gori i srpsku i crnogorsku zajednicu u Hrvatskoj, rečeno je nakon današnje druge po redu sjednice zajedničkog radnog tijela.

Pomoćnica ministra za ljudska i manjinska prava Državne zajednice Srbije i Crne Gore Jelena Marković izvijestila je o sadržaju preporuka koje će biti upućene izvršnim vlastima u Zagrebu i Beogradu:

„Obe manjine su izrazile nezadovoljstvo informisanjem na maternjem jeziku, pre svega u elektronskim medijima. Drugo važno pitanje je pitanje participacije manjina u predstavničkim i drugim telima u izvršnoj vlasti. I tu postoje negde bolji, negde gori rezultati. Ali, generalno, manjine ocenjuju da je i tu došlo do značajnog pomaka, ali da još uvek ima puno toga da se radi, naročito kada je reč o sudstvu i policiji, gde je zastupljenost na obe strane prilično mala.“

Što se školovanja na jeziku manjina tiče, treba pravno regulirati položaj škola na srpskom jeziku u Hrvatskoj, a u Srbiji i Crnoj Gori osigurati da se mreža osnovnih škola na hrvatskom jeziku prošiti i na Srijem.

Naša ambicija je da manjine imaju posebne emisije na svom jeziku, pogotovo na televiziji, kazao je voditelj hrvatskog dijela mješovitog odbora, pomoćnik ministrice vanjskih poslova Slavko Leban:

„Nama je važno da te emisije postoje i da uredništvo tih emisija bude isključiva stvar nacionalne manjine. Znači da Hrvatsko nacionalno vijeće bude ono tijelo koje će se brinuti o uredništvu te emisije, odnosno Srpsko nacionalno vijeće, odnosno Crnogorsko nacionalno vijeće u Republici Hrvatskoj, a ne da se miješaju drugi. Znači da oni budu i urednici takvih emisija, odnosno dio uredništva tih emisija. Da oni odlučuju i o temi i o svemu.“

Pomoćnica ministra Marković najavila je formiranje zasebne redakcije na hrvatskom jeziku na Televiziji Novi Sad, odmah nakon što se razdvoje TV Beograd i TV Novi sad, što je najavljeno za kraj trećeg mjeseca. Jedna od tema bila je i zajedničko financiranje otkupa rodne kuće hrvatskog bana Josipa Jelačića u Petrovaradinu i njezino ustupanje Hrvatskom narodnom vijeću u Srbiji i Crnoj Gori. Sljedeća sjednica odbora održat će se u lipnju u Subotici, a potom u Hrvatskoj, ali ne u Zagrebu, već u nekom gradu sa značajnom zastupljenošću srpske i crnogorske manjine.
XS
SM
MD
LG