Dostupni linkovi

Sutra izbor kandidata za ministre


Portparol DSK, Lulzim Zeneli, rekao je za naš program da će se sutra održati sednica Predsedništva DSK na kojoj će biti utvrđen predlog za ministra iz redova ove partije. Portparol AZBK, Ernenst Luma, je rekao da su oni kandidovali Naima Maljokua za ministra unutrašnjih poslova i Jonuza Saljihaj za ministra pravosuđa. On je rekao da još nije dogovoreno ko će od koalicionih partnera koje ministartvo dobiti:

«AZBK i DSK će u dva nova ministarstva u Vladi Kosova podeliti odgovornosti jedan prema jedan. Ostalo je nedefinisano koja će partija koje ministarstvo dobiti.»

Mi smo, kaže Luma, sugerisali da se imenovanje novih ministarar izvrši što pre, kako bi se izbegao, kako je rekao, vakuum u funkcionisanju Vlade Kosova. Zvaničnici su istakli posebno kašnjenje imenovanja novih ministara u vreme kada se na sastanku u Beču razgovara o decentralziaciji u oblasti policije. Savetnik premijera Kosova za bezbednost, Ramadan Qehaja, ističe kako je je jedan od uzroka kašnjenja činjenica da je odluka o formiranju ministarstava doneta pred kraj godine, dok je smrt predsednika Rugove uticala još više na kašnjenja:

«Na vlasti je kolacija i ta koalicija treba da odredi ministre, to je njihov posao. Međutim, mislim da je veliko dvomesečno kašnjenje, jer je prema planu za prenošenje ovlašćenja krajem marta trebalo da se izvrši procena dokle se stiglo u formiranju i funkcionisanju ministarstava.»

Međunarodni zvaničnici su u okviru postepopenog prenošenja ovlašćenja iz ovih oblasti planirali da krajem marta sačine analizu dokle se stiglo i kako se ostvaruju preneta ovlašćenja, kako bi se postepeno na nova ministarstva prenelo sve vise ovlašćenja. U očekivanju odluka koalicionih partnera, premijer Kosova Bajram Kosumi je preduzeo neke konkretne korake, kaže savetnik Qehaja:

«Premijer nije sedeo skrštenih ruku, već je u okviru svojih ovlašćenja imenovao dva visoka zvaničnika, odnosno vršioce dužnosti stalnih sekretara ministarstava i oni rade. Ne može se reći da ništa nije urađeno, nešto jeste, ali ne koliko je trebalo.»

Policija i pravosuđe su ovlašćenja za koje je krajem godine doneta odluka da budu preneta na institucije Kosova. Istovremeno, KPS ima najveći broj ovlašćenja za održavanje reda i mira. Rezervisana ovlašćenja UNMIK-a i dalje u celosti ostaju međunarodni odnosi i odbrana.
XS
SM
MD
LG