Dostupni linkovi

Ispadi ugrožavaju kandidaturu za EURO 2012.


Hajduk je kažnjen zbog toga što su pripadnici njegove navijačke skupine Torcide na utakmici prošle nedjelje s Dinamom u nekoliko navrata dimnim kutijama prekidali utakmicu i zato što su uvredljivo hukali svaki put kad bi tamnoputi igrači Dinama primili loptu. Torcidaš Ivan Tomašević tvrdi da za to nije odgovorna samo Torcida:

”Ne može se reći da je to dolazilo samo sa sjevera. To je dolazilo sa cijelog stadiona. Tako da obilježiti jednu skupinu da je rasistička je malo prestrogo. Mora da u Hrvatskoj još uvijek kruži bauk rasizma. Mi u Splitu nemamo nikakve ni kulturne skupine koje su rasističke.”

Hrvatska Vlada ne misli kao Hajdukova Torcida, pa se ova tema našla prošlog tjedna i na sjednici Vlade. Premijer Ivo Sanader:

“Rasističke ispade, koji su se dogodili nedavno na utakmici Hajduk-Dinamo, nećemo tolerirati.“

Vlada je uputila prijedlog Saboru da pooštri Zakon o navijačima. Da bi se stalo na kraj rasističkim ispadima, alkoholizmu i pirotehničkim sredstvima na sportskim terenima, Vlada traži da se takvi ispadi kažnjavaju s 1.000 do 10.000 kuna ili zatvorskom kaznom od tri do 30 dana, a predviđena je i zabrana pristupa stadionima u roku od pet godina. Torcidaš Ivan:

“Smatram da su ove mjere prežestoke, ali ako će one pridonijeti da se izolira nekakva grupica navijača, onda ih podržavam, ali pitanje koliko će oni s tim mjerama vratiti tzv. obiteljske ljude na stadione.”

U svemu ima i hipokrizije, pogotovo kad je u pitanju zabrana alkohola:

“Ako Liga nosi sponzorsko ime prema jednoj pivovari, onda je to dvostruki moral.”

Svojedobni pripadnik Torcide, psiholog i novinar Damir Pilić smatra da pooštreni zakon neće riješiti problem nego ga samo premjestiti:

"Najvjerojatnije će se dogoditi isto ono što i u Velikoj Britaniji, kada je prvi sličan zakon uveden prije petnaestak godina. Nasilje se čak, u ukupnoj veličini, nije posebno smanjilo, samo se premjestilo sa stadiona na ulice predgrađa, pa čak i na napuštena mjesta gradova. A, stadioni su zaista postali sigurni.”

Nasilju se može suprotstavljati ali ga je teško suzbiti u navijačkih skupina:

"Korijeni nasilja kod naših navijača su isti kao i kod svih evropskih. Naime, nasilje je jedan od najvažnijih i najznačajnijih kanala promocije za mlade navijače. Oni mogu navijati , pjevati, napraviti tisuće šalova i zastava, ali nikada neće dobiti toliku medijsku pažnju kao što će dobiti svojim nasilničkim istupima. Zato su takvi oblici ponašanja izuzetno atraktivni za mlade navijače.»

Udruga prvoligaša u četvrtak je imala sastanak u Splitu s kojega je predsjednik udruge Damir Vrbanović pozdravio najavu o pooštravanju zakona o navijačima. Objavio je da su se rasizmu na stadionu odlučili suprotstaviti apelima:

“Na prvom natjecateljskom kolu u novom nastavku idemo sa jednim natpisom – Ne rasizmu. Kao i jedan jasan odgovor nogometne obitelji protiv anomalije i primitivizma u jednom djelu naših navijača.”

Povjerenik prvoligaškog natjecanja Josip Brezni kaže da treba ići i dalje kad je rasizam u pitanju:

“Ljudima objasniti da se radi o nečem što je u civiliziranom svijetu davno zaboravljeno i davno izbačeno uopće nekakvo razmišljanje o tome. Uopće civilizirani svijet to ne pozna i on će osuditi nekoga ko se tako ponaša već na samom borilištu UEFA. U tom smislu traži od svih nacionalnih saveza i svih klubova da budu rigorozni u sankcioniranju. Na žalost neke dodatne preventive i nekog naputka kako se time treba baviti nema. Ali očito da treba poslati jasnu poruku, a mi ćemo to pokušati sa ovim transparentima i sa svim onim što smo već dogovorili sa djelom medija da nas u tom smislu podrže, I da zajedno ljudima jednostavno kažemo da to ne može hrvatskoj donijeti dobro i da to trebamo izbaciti, sa svih mjesta a pogotovo sa sportskih borilišta.”

Ispadi na hrvatskim nogometnim stadionima umanjuju izglede da bi Hrvatska mogla zajedno s Mađarskom dobiti organizaciju europskog nogometnog prvenstva 2012., potvrđuje nam i glasnogovornik Hrvatskog nogometnog saveza Ivan Rotim:

“U svakom slučaju da ispadi rasistički umanjuju izglede hrvatske za domaćinstvo EURO 2012. I definitivno, klubovi i hrvatski nogometni savez i udruga prvoligaša moraju učiniti sve da se više to ne ponavlja na našim stadionima.”

Pred svjetsko nogometno prvenstvo u Njemačkoj već ima napisa u kojima se hrvatski navijači, uz one engleske i nizozemske, smatraju najopasnijim. Što će se u Hrvatskoj napraviti u preventivi mogućih izgreda u Njemačkoj, pitali smo Josipa Breznija:

“To je nešto što smo obavezni ne samo kao klub, međutim postavlja se pitanje što raditi u klubovima kada imate situacije recimo kao u Splitu što postoji Torcida, udruga navijača koja je pravna osoba., koja u svom statute ima da se bavi organiziranjem navijača. A nažalost, Klub Hajduk nije u mogućnosti doći do njih i ući u njihove prostorije, jer ne postoji ta suradnja o tome kako navijati i šta je dozvoljeno a šta ne. Nažalost, Hajduk je odgovoran, a govorim sada konkretno o Hajduku jer se eto dogodilo sada to na derbiju, ali je ista situacija svugdje. U Zagrebu postoji udruženje građana koje ima svoj žiro račun i sve i pravna je osoba, a ne snosi nikakvu odgovornost po nijednom propisu za ponašanje. Zato nam je bitan ovaj zakon, koji će omogućiti i policiji, sa kojom klubovi imaju vrlo dobru suradnju, da sve one izgrednike eliminira i da ih nakon toga, što je najvažnije, a to nam je falilo do sada, da ih pravosuđe procesuira.”
XS
SM
MD
LG