Dostupni linkovi

PRISSTINA


CClanovi delegacije Kosova za pregovore o decentralizaciji izjavili su da ne occekuju od sastanka u Beccu postizanje nekog konkretnog sporazuma, vech samo predstavljanje platformi o decentralizaciji. Cclan delegacije iz redova Demokratske partije Kosova Fehmi Mujota je istakao da che Kosovo predstaviti realan dokument koji je zasnovan na poznatim medjunarodnim pricipima, a da zahtevi Beograda imaju pre svega cilj onemoguchavanje stvaranja funkcionalne drzzave Kosovo. Cclanovi delegacije Kosova ocenili su da predlog Prisstine ima sliccnosti sa Ohridskim sporazumom o decentralizaciji vlasti u Makedoniji, koji je, kako su rekli, medjunarodna zajednica ocenila kao izuzetno uspessan.
Oni su naveli da Beograd, sa druge strane, nudi decentralziaciju na osnovu Dejtonskog sporazuma, ssto je u BiH imalo za posledicu stvaranje entiteta i ne funkcionalne drzzave.
Delegaciju Kosova na pregovorima u Beccu predvodiche ministar lokalne uprave Ljutfi Haziri. U sastavu delegacije su i koordinator radnih grupa za pregovore Bljerim Ssalja i prvi savetnik predsednika Kosova Skender Hiseni. Demokratsku partiju Kosova che predstavljati Fehmi Mujota i Enver Hodzzaj, Alijansu za buduchnost Kosova ministar Ardian Djini,
Reformisticcku partiju ORA Iljber Hisa. Manjine, osim srpske, che predstavljati ministar zdravlja Sadik Idrizi,
XS
SM
MD
LG