Dostupni linkovi

Evropski prijedlog djeluje ultimativno


Komentarišući prijedlog o referendumskim pravilima koje je Evropska unija preko specijalnog izaslanika Miroslava Lajčaka sugerisala pregovaračkim stranama u Podgorici, Džejms Lajon, direktor Međunarodne krizne grupe za zapadni Balkan, za Radio Slobodna Evropa ocjenjuje kako zvanična Podgorica neće trpjeti bilo kakve posljedice, ukoliko odluči da odbije to predloženo rješenje.

Osvrćući se na prijedlog Evropske unije prema kome bi za crnogorsku nezavisnost na referendumu moralo da glasa najmanje pedesetpet odsto izašlih birača, Džejms Lajon, direktor Međunarodne krizne grupe za Balkan, za naš radio kaže da taj prijedlog ne doživljava kao zvanično mišljenje Evropske unije i vjeruje da se to rješenje i dalje može modifikovati:

„Taj predlog je samo predlog, to nije zvanično mišljenje Evropske unije, obzirom da Savjet ministara u Evropskoj uniji nije usvojio taj predlog, nego je to samo mišljenje kancelarije gospodina Solane. I sad, da li to daje prednost jednoj strani ili ne to je veoma složeno pitanje i, normalno, bilo kakav predlog mora da bude prihvaćen od strane i opozicije i Vlade. I, normalno dakle ima još dosta prostora za manevrisanje i za jednu i za drugu stranu. Ovo nije konačna reč i ovo je još jedna od borbi za uslove za referendum“.

Lajon smatra da zvanična Podgorica ne bi snosila konkretne posljedice ukoliko odluči da odbije prijedlog Evropske unije koji, prema njegovim riječima, u ovom trenutku djeluje ultimativno:

„Koliko ja vidim, neće biti nikakvih posledica ukoliko Crna Gora odbije taj predlog, onda će ipak biti referendum i međunarodna zajednica, odnosno Evropska unija će možda da bude ljuta neko vreme, ali to će da traje svega mesec, dva, a onda život ide dalje. Neće oni da uvedu neke sankcije, jedino što mogu da kažu jeste da Crna Gora mora da bude usmerena prema svom napretku prema Evropskoj uniji, ali obzirom da sada ne može da se napreduje uopšte zbog partnerstva sa Srbijom bilo bi jako teško da vidimo kako bi Evropska unija mogla to da osporava i dalje. Koliko ja vidim, crnogorska nezavisnost bi samo ubrzala celu proceduru ka evropskim integracijama“.

Komentarišući sve češće uplitanje srpskih političara u diskusiju oko crnogorskih referendumskih pravila, Džejms Lajon kaže da mu poruke koje dolaze iz Beograda djeluju sve smješnije, naročito one poput lidera srpskih radikala Tomislava Nikolića koji je nedavno zaprijetio rasparčavanjem crnogorske teritorije u slučaju proglašenja nezavisnosti:

„Da budemo jasni, one pretnje za rasparčavanje crnogorske teritorije to je prodaja magle, to je samo priča za malu decu koju neki ljudi šire u nadi da će neko u međunarodnoj zajednici da paničari i da kaže da Crna Gora ne sme da se osamostali. Što se tiče pretnje sa strane međunarodne zajednice moramo biti svesni da je međunarodna zajednica ovakva kakva jeste. Ako se Crna Gora osamostali postoji velika, velika verovatnoća da će neke od istaknutih evropskih zemalja veoma brzo da prihvate i priznaju crnogorsku nezavisnost. Takođe, moramo biti svesni da, obzirom da Srbija trenutno ide u jednom pravcu što se Haškog tribunala tiče i što se Kosova tiče, koje nisu baš u skladu sa željama međunarodne zajednice, moramo biti svesni da Crna Gora može i dalje da bude talac srpske politike nečinjenja i srpske politike vraćanja u doba Slobodana Miloševića“.
  • Slika 16x9

    Petar Komnenić

    Školovao se u SAD, Podgorici i Beogradu. Dugogodišnji novinar RSE. Najčešće se bavi temama ratnih zločina, korupcije, pravosuđa.

XS
SM
MD
LG