Dostupni linkovi

Demonstracije u Bengaziju


Unatoč odlučnoj akciji libijske policije, masa demonstranata u svom rušilačkom pohodu palila je automobile, zasipala kamenjem pripadnike snaga reda i naposljetku provalila u zgradu italijanskog Konzulata, pokušavajući da je zapali. Reporter libijske državne televizije je izvijestio:

“Policija je zauzela pozicije između demonstranata i zgrade italijanskog Konzulata. Došlo je do sukoba, ali su neki demonstranti uspjeli da uđu u zgradu. Izazvali su požar u dijelu zgrade i na okolnim automobilma.”

U višesatnim okršajima oko 1000 demonstranata i snaga reda poginulo je najmanje 11 osoba, a na desetine je povrijeđeno. U jednom trenutku italijanski diplomati apelovali su na vlasti da zatraže pomoć libijske vojske. Incidente je izazvao italijanski ministar za ustavne reforme Roberto Kalderoli koji se pojavio na domaćoj televiziji noseći majicu sa karikaturom proroka Muhameda. Čelnici stranke Lega nord, kojoj pripada ministar Kalderoli, i od ranije su na lošem glasu zbog ksenofobičnih i rasističkih izjava protiv migranta. Šef diplomatije Đanfranko Fini izjavio je da Kalderoli mora odmah podnijeti ostavku i da će organizovati hitan sastanak sa ambasadorima arapskih zemalja u Rimu. Fini je takođe naglasio da je još ranije upozorio svog kolegu u Vladi da ne provocira u trenutku delikatnih odnosa između Zapada i islama, kada je i najmanja varnica dovoljna da se izazove pozar.

Komentarišucć dramatične prizore iz Bengazija, Kalderoli je kazao da mu je žao žrtava, ali mu nije ni na kraj pameti da podnese ostavku. Njegov fotos pojavio se u međuvremenu na islamističkom internet forumu koji često objavljuje saopštenja terorističkih grupa, poput one koju predvodi visoko rangirani operativac al-Kaide Abu Musab al Zarkavi. U potpisu snimka stoji da je to “italijanski ministar svinja, koji na majici nosi uvredjive karikature proroka Muhameda.“
XS
SM
MD
LG