Dostupni linkovi

Volimo Jureka više nego bureka


Jure Franko, nekadašnji skijaški as bivše države i osvajač srebrene medalje na 14. zimskim olimpijskim igrama u Sarajevu, nakon 22 godine posjetio je ovaj grad. Povod njegovom dolasku u Sarajevo je humanitarna akcija koja će omogućiti putovanje petnaestero djece sarajevskog dječijeg SOS sela na Olimpijske igre u Torino. Ideja za ovu humanitrnu akciju nastala je prije mjesec dana, kada je olimpijski plamen iz Italije prolazio kroz Sloveniju. Prema riječima Franka, naišala je na podršku velikog broja ljudi:

“I kao što sam rekao, bilo kome da smo se obratili, dobili smo odlične odgovore. Svi su bili za ovu akciju, tako da smo, ustvari, u 14 dana sve organizirali - od autobusa, do noćenja, do ovih majica, promocionalnih malih stvari koje ćemo dati djeci. I to je u kratkom to.”

Mališani će najprije otputivati u Sloveniju, gdje će im se pridružiti još dvije grupe njihovih vršnjaka iz Slovenije i Italije. U Torinu će djeca 20. veljače moći pratiti muški veleslalom, a predviđena je i posjeta Olimpijskom selu, kao i upoznavanje sa nekim od najboljih skijaša današnjice.

Vijest o putovanju u Torino, djeca sarajevskog SOS dječijeg sela primila su sa velikim oduševljenjem. Damir Ćorić, direktor SOS Kinderdorf Sarajevo:

“Dakle, definitivno sa oduševljenjem. Definitivno su ponosni na to što će biti u situaciji da odu tamo, da sve to vide, sa ovakvim ljudima - evo, sad ste čuli Jureta, znate da je i Tomba učestvovao – dakle, sa takvim domaćinima, sa takvim humanistima. Siguran sam da će im prirediti da apsolutno osjete taj duh, ići će u Olimpijsko selo, bit će u ciljnoj ravnini za veleslalomsku utrku. Znači, sve maksimaalno što im se mogne priuštiti, priuštit će im se.”

Ovim gestom Jure je pokazao da još uvijek nije zaboravio Sarajevo. Sada kada vodi određene humanitarne akcije, pokazao je da su mu na prvom mjestu upravo djeca iz olimpijskoga grada. Danas, nakon 22 godine, Jure se prisjetio i tog trenutka kada je 14. veljače 1984. godine osvojo srebro u veleslalomu. To je ujedno bila i prva medalja za nekadašnju zajedničku državu:

“To su sjećanja koja ne možeš nikada zaboraviti. Vi ste rođeni tamo oko ’84. i kao što sam rekao, i za mene je to rođendan, 14. februar 1984. godine, koji mogu sada da proslavim svake četiri godine. I to su, ustvari, sjećanja koja ne zboraviš nikada - i sve te trenutke, sve te dane i godine treninga itd. dok smo došli do ovamo, ali posebno baš to što se dogodilo ovdje, u Sarajevu. Sjećanja su fenomenalna.”
  • 16x9 Image

    Ivan Katavić

    Novinarstvom se profesionalno bavi od 2005. godine kada je postao član redakcije sarajevskog dopisništva RSE. Najčešće obrađuje teme iz života običnih ljudi, kulture i sporta.

XS
SM
MD
LG