Dostupni linkovi

Američka donacija za pomoć žrtvama i svedocima


Donacija Ministarstva pravosuđa SAD Okružnom sudu u Beogradu vredna 17.000 dolara namenjena za otvaranje specijalizovane službe zadužene za komunikaciju sa žrtvama i svedocima i pružanje logističke i drugih vrsta pomoći koje im po zakonu pripadaju, što će doprineti većem učešću svedoka žrtava u krivičnim postupcima koji se odvijaju pred domaćim sudovima. Siniša Važić, predsednik Okružnog suda u Beogradu rekao je da je zbog sve većeg broja suđenja za ratini zločin i organizovani kriminal i problema koji se mogu javiti, služba za podršku svedocima i žrtvama neophodna.

“Često puta dolazi do te takozvane sekundarne viktinizacije, dakle, da neko ko je bio žrtva krivičnim delom postane na neki način i žrtva u krivičnom postupku višestrukim detaljnim ispitivanjem, pozivanjem i “maltretiranjem” pred sudom od strane, uslovno rečeno, suda odnosno stranaka u postupku, što za posledicu ima da ta služba ima jedan višestruki značaj i pomoć. A najveći problem koji se pojavljuje ako se to ne predupredi jeste da krivični postupak može “da izgubi tog svedoka”. Da bi se to predupredilo, da bi taj svedok bio sačuvan, da bi se njemu pomoglo, da bi se dao značaj toj žrtvi, tom oštećenom u krivičnom postupku, upravo zbog toga se i formira ova služba za pomoć svedocima, odnosno oštećenima ili žrtvama u krivičnom postupku.”

Roderik Mur, otpravnik poslova ambasade SAD u Beogradu, rekao je da se nada da će nova služba biti od velike koristi za suđenja koja se odvijaju u Srbiji.

“Moram da vam priznam da sam oduševljen zbog činjenice da je moja država, da je moja vlada, u prilici da podrži srpsko sudstvo ovom donacijom. Na osnovu našeg dugogodišnjeg iskustva mi smo naučili, mi smo ubeđeni da je pomoć žrtvama ili svedocima zločina od suštinske važnosti za krivični postupak, pogotovu u slučajevima u organizovanom kriminalima ili ratnih zločina.”

Mur je rekao i da će osnivanje službe za pomoć doprineti većoj transparentnosti u srpskom sudstvu i omogućiti veći broj svedočenja.

“I naravno, mi se nadamo da će naša saradnja biti od najveće koristi za same žrtve zločina i žrtve koje sa pravom traže pravdu za zločine učinjene protiv njih i protiv njihovim porodica.”

Roderik Mur zaključio je da su na planu pomoći žrtvama i svedocima u Srbiji već učinjeni krupni koraci i kao primer naveo angažmane Nataše Kandić iz Fonda za humanitarno pravo u slučajevima Bitići, Ovčara i Škorpioni, predsednika Srbije Borisa Tadića koji se sreo sa porodicama žrtava iz Srebrenice, kao i saradnju srpskog i hrvatskog pravosuđa.
XS
SM
MD
LG