Dostupni linkovi

Nova faza odnosa


Obraćanjem zastupnicima u Hrvatskom saboru, predsjednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso, zaključio je dvodnevnu posjetu Hrvatskoj:

„Budimo iskreni i otvoreni, nitko nije rekao da će pristupni pregovori biti laki, ali sve zemlje članice, prošle su ih, jer je to u njihovom interesu i u interesu njihovih građana“, kazao je predsjednik Evropske komisije.

On je i u Saboru spomenuo zapadnobalkansku zonu slobodne trgovine:

„Upravo iskustvo Evropske unije pokazuje da regionalna trgovinska integracija donosi velike koristi“, kazao je povodom rezervi oko tog projekta u Hrvatskoj.

Barosso je jutros razgovarao i sa predsjednikom republike Stipom Mesićem, koji je podržao Sanaderovu ideju o proširenju CEFTA-e, umjesto zapadnobalkanske integracije:

„Niti su sve države te inicijative istovremeno postale članice Evropske unije, ali su međusobno intenzivno surađivale i pripremale se za punopravno članstvo. Pa tako smatramo i mi na ovom prostoru da trebamo.“

Juče je Barosso razgovarao sa hrvatskim premijerom Ivom Sanaderom. Nakon razgovora izjavio je da je sada nova faza odnosa Hrvatske i Evropske unije, nakon što je Hrvatska u slučaju Gotovina potvrdila svoju vjerodostojnost:

"Moja poruka je poruka povjerenja i ohrabrenja. Vjerujemo da će Hrvatska postati članicom Evropske unije i ovdje smo da vas podržimo".

Jedna od tema razgovora bila je i zapadno-balkanska zona slobodne trgovine, koju Bruxelles snažno zagovara. Uz male preinake, ona je moguća i u varijanti CEFTA-e, dodao je na novinarsko pitanje.

Hrvatska se ne odriče zemljopisnog položaja i suradnje u regiji, naglasio je premijer Ivo Sanader:

"Neće voditi nikakvu zasebnu politiku prema zemljama regije, već će, poznavajući problematiku, pomoći Evropi i svijetu da se dođe do trajnog političkog rješenja i trajne političke stabilizacije koja će omogućiti prosperitet i ono što je posebno važno - evropsku perspektivu svim zemljama u ovom dijelu Evrope."
XS
SM
MD
LG