Dostupni linkovi

Troje mrtvih u novim nasilnim protestima


Današnji prosvjedi u Pesavaru u kojima je sudjelovalo više od 70,000 ljudi, najveći su do sada održani u Pakistanu. Dio prosvjednika probio je policijski kordon i potpuno uništio regionalno sjedište norveške tvrtke Telenor, koja zajedno s pakistanskim Mobilinkom pruža usluge mobilne telefonije u tom dijelu zemlje. Prosvjednici su upali i u autobusni terminal južnokorejske kompanije Daewoo i počeli ga unistavati, prije nego li je policija upotrijebila suzavac i palice. U neredima i kaosu koji su potom nastali poginulo je namjanje troje ljudi, uključujući i osmogodišnjeg dječaka.

U isto vrijeme, u Manili je više stotina prosvjednika palilo danske zastave ispred Ambasade te zemlje na Filipinima. Jedan od čelnika muslimanske zajednice i zastupnik u filipinskom Parlamentu, Mudžib Hataman, pozvao je dansku Vladu da se ispriča zbog uvrede proroka Muhameda:

"Želimo da danska Vlada osudi ponašanje lista 'Jyllands Posten' koji je prvi objavio karikaturu. Želimo da nam upute i ispriku u ime svoga naroda. Također zelimo ispirku 'Jyllands Postena'."

Dok su trajali prosvjedi na Filipinima, u Pakistanu i na više drugih mjesta, Evropski parlament je u Strasbourgu razmatrao pomenute karikature i posljedice koje je izazvalo njihovo objavljivanje. U obraćanju zastupnicima, predsjednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso osudio je val nasilja usmjeren ka diplomatskim predstavništvima Danske i Evropske unije, koji je u velikom broju zemlja s muslimanskom većinom potaknut objavljivanjem karikature proroka Muhameda. Barroso se založio za bezuvjetnu obranu slobode govora:

"Sloboda govora je ključni dio evropskih vrijednosti i tradicije. Da budem jasan: sloboda govora je nešto što je za nas nesporno i o čemu nema razgovora. No, kao u slučaju svake druge slobode, zaštita slobode govora ovisi o tome koliko je odgovorno koristimo. Vlade ili druge javne institucije ne propisuju niti odobravaju mišljenja koja ispoljavaju pojedinci. Također, tako iskazana individualna mišljenja tiču se i predstavljaju, samo i isključivo, osobe koje ih izriču. Ona ne mogu biti pripisana, ni državi, ni narodu ni vjeri."

Barosso je ponovio podršku Evropske komisije danskoj Vladi i narodu te zemlje:

"Razgovarao sam s danskim premijerom i prenio mu podršku Evropske komisije. Želim iskazati i solidarnost s narodom Danske koji s pravom uživa ugled jednog najotvorenijih i najtolerantnijih, ne samo u Evropi, nego i u svijetu", izjavio je u Evropskom parlamentu u Strasbourgu, predsjednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso i zauzeo se za uspostavu dijaloga kao najboljeg načina za prevladavanje napetosti što ih je izazvalo objavljivanje spornih karikatura.
XS
SM
MD
LG